Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Emoties tijdens de zwangerschap
    Rate this post

    Elke editie kiest het ForYou Magazine een thema waar aandacht aan wordt besteed. Deze keer gaat het over emotieverwerking. Daar kunnen we over meepraten!

    Je zwangerschap is een feit vanaf de dag dat je een zwangerschapstest hebt gedaan. Je wordt moeder (of vader) van dit kindje! En daarmee beland je vaak ook in de emotionele achtbaan van de zwangerschap.

    Emoties
    Voor, tijdens en na je zwangerschap: qua emoties komt er van alles op je af. Wat is nou eigenlijk een emotie? Het is niets meer dan een plotselinge ontroering. De Dikke van Dale omschrijft het als eenaandoening van het gemoed.En het verwerken als geleidelijk te boven komen.

    Er zijn vier verschillende manieren om je emoties te voelen en te tonen. We noemen het ‘de vier B’s’: Blij, Bang, Boos, Bedroefd. En deze vier gemoedstoestanden ervaar je in het (aanstaande) ouderschap soms in sneltreinvaart. Ze gaan soms als een rollercoaster door je lichaam, heerlijk op weg geholpen door hormonen. Wist je dat 55% van de zwangere vrouwen last heeft van stemmingswisselingen, angstaanvallen en slapeloosheid tijdens de zwangerschap? Heb je er last van of twijfel je of het wel ‘normaal’ is? Bespreek het; blijf er niet alleen mee rondlopen.

    Ik vroeg een aantal zwangeren en pas bevallen moeders of ze wilden reageren op de verschillende emoties, wat voelen zij bij deze emoties?

    Er is natuurlijk geen fijnere emotie dan alleen maar blij voor, tijdens en na de zwangerschap door het leven te gaan. Dat blijkt, met dank aan bovenstaande duidelijke voorbeelden van de kwetsbare gevoelens van deze (aanstaande)moeders, niet de realiteit. Bedroefd omdat je een miskraam kreeg, boos omdat je tegen je eigen grenzen aanloopt of je bent bang voor de bevalling.Wat eerlijk naar jezelf (!) als je durft te bekennen dat je vorige bevalling niet is verlopen zoals jij had gehoopt of gewenst. Je vond het heftig of hebt het zelfs als traumatisch er­varen. Als bevallingsverwerkingsspecialist weet ik dat er vele vrouwen (en mannen) zijn die de bevalling als heftig hebben ervaren. Blijf niet met deze emotie zitten, maar maak gerust een afspraak bij ons. Het kan je leven bepalen en een volgende bevalling in de weg staan. Bespreek het met ons team en laat hen weten waar je mee zit, zodat wij je kunnen helpen! Jij en je kindje staan bij ons in het middelpunt, voor, tijdens en na de bevalling! En dan helpen we je vanzelfsprekend met je emoties of de verwerking ervan.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply