Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • En nú is het genoeg. We gaan uit elkaar!
    Rate this post

    Het is niet voor niets dat de piek van het aantal aangevraagde echtscheidingen direct na de zomervakantie ligt. In de meeste gevallen ging het in de maanden daaraan voorafgaand ook al niet lekker, maar toen kon er nog gevlucht worden in werk en andere bezigheden. Als je dan ineens 24 uur per dag bij elkaar op de lip zit, wordt ineens duidelijk dat de relatie écht niet meer werkt.

    Maar scheiden; hoe doe je dat? Vooral als jullie kinderen hebben, is het zaak dat je het op een goede en verstandige manier aanpakt. Jullie kunnen op dit moment heel erg met jezelf bezig zijn, maar dat geef onrust en onduidelijkheid voor de kinderen. Jullie scheiding brengt veel spanning met zich mee. Zélfs als je het gevoel hebt dat ze jullie scheiding heel goed oppakken, want veel kids verbloemen dat door voor hun ouders te gaan zorgen. Ze gaan hen ontlasten of denken zelfs dat zíj er de reden van zijn dat papa en mama uit elkaar gaan.

    Goede voorbereiding
    ‘Vooral om die onrust voor je kinderen te beperken, is het zó belangrijk om je goed voor te bereiden’, weet Marja Verdult van advocatenkantoor Kroonen & Verdult Advocaten. ‘Een echtscheiding is nu eenmaal een emotioneel proces voor alle betrokkenen. Win daarom van te voren informatie in. Vaak bestaat er nog zoveel onduidelijkheid. Want hoe zal je leven er straks uitzien. Het is goed om daar nu alvast bij stil te staan. Wat verandert er in financieel opzicht, hoe zit het met jullie eigen woning en wat moet er allemaal geregeld worden voor de kinderen?’

    Advocaat vs mediator
    Bij het advocatenkantoor van Marja en haar collega Marjanne Kroonen kun je zowel voor een advocaat als een mediator terecht. ‘In beide gevallen is het streven om tot een compromis te komen’, legt Marja uit. ‘Een mediator probeert er samen met de beide (ex-)partners uit te komen. De mediator is een neutrale partij, een soort gespreksbegeleider, die informatie geeft over de wettelijke vereisten. Een traject met de mediator bestaat uit een aantal gesprekken waarin de (ex-)partners onder begeleiding van de mediator tot een gezamenlijke, algehele regeling voor de gevolgen van hun echtscheiding proberen te komen. Een mediator informeert en draagt creatieve ideeën aan, maar jullie beslissen uiteindelijk samen hoe je de verschillende dingen invult. Zo wordt er wel eens aan ons gevraagd hoe de omgangsregeling eruit zou moeten zien’, vertelt Marja. ‘Maar dat is iets waar de ouders samen uit moeten komen.
    Je kunt ook kiezen voor een advocaat. Een advocaat vertegenwoordigt alleen jouw belangen en niet die van je (ex-)partner en bemoeit zich, meer dan een mediator, inhoudelijk met juridische discussies. Vaak lijkt er in eerste instantie minder bereidheid om er samen met de andere partij uit te komen als je een advocaat in de arm neemt. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn of te blijven. Ook twee advocaten kunnen een overeenkomst in onderling overleg tot stand brengen. Voordat een keuze wordt gemaakt voor een mediator of advocaat is het belangrijk om je te bedenken of je verwacht er samen uit te komen of dat je de voorkeur geeft aan iemand die in het bijzonder voor jouw belangen opkomt.
    Wanneer uiteindelijk alles is geregeld moet de advocaat een verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank indienen. ‘Een mediator mag dit zelf niet doen, maar omdat wij allebei advocaat-mediator zijn, kunnen we dit gewoon zelf doen.’

    Goed geregeld
    Bij een echtscheiding dienen de volgende zaken geregeld te worden:
    -de echtscheiding zelf
    -een regeling met betrekking tot de kinderen (ouderschapsplan)
    -alimentatie
    -verdeling van de bezittingen en schulden
    -pensioenverevening

    Mediation bijna altijd sneller
    De praktijk wijst uit dat een scheiding door mediation bijna altijd sneller is dan procederen. Een succesvol verlopen mediation komt niet alleen de (ex-)partners ten goede, maar vooral ook de kinderen. Daarnaast is samen één mediator ook nog eens goedkoper dan ieder een eigen advocaat.

    Tip
    Wanneer je overweegt om uit elkaar te gaan, ben je vaak voornamelijk bezig met het hier en nu. Je ergert je alleen nog maar aan hem en wilt het liefst zo snel mogelijk opnieuw beginnen. Maar probeer je alvast eens een beeld te vormen van hoe je leven er daarna uitziet. Wellicht ga je er fors op achteruit in inkomen, moet je verhuizen of verlies je je vriendengroep. Als je hier nu al over nadenkt, ben je straks beter voorbereid.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply