Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Er verandert zóveel als er een kindje komt…
    Rate this post

    Op een bepaald moment verandert je leven.  Dan wordt er een groot wonder geboren (of geadopteerd): een baby. Waar is die rosé- of blauwe wolk? Waar is dat geluksgevoel? Laten jullie nou net dat kindje hebben dat veel huilt, moeilijk drinkt, moet wennen aan het dag- en nachtritme… Kortom: jullie hele dag- en nachtritme wordt verstoord. Kun je dan eindelijk een nacht slapen, komen er tandjes en kiezen en ben je dus om de beurt aan het troosten. Geen paniek: die periode gaat echt voorbij.  Kinderen ontwikkelen zich vlug en voor je het  beseft, ben je in de volgende fase.

    ‘Ik ben twee en ik zeg nee’: de peuterpuberteit.  Soms is het lastig in deze periode om dit te relativeren, en weet je echt niet meer hoe je deze nieuwe gedragingen moet aanpakken. Iedereen om je heen weet dit precies, maar helaas: die tips werken nu net niet bij jullie kindje. Bijna tegelijkertijd volgt het ‘zelf doen’-tijdperk; ook een uitdaging! Ergens is het fijn, een zelfstandig ondernemend mensje, maar niet altijd gaat dit gepaard met jouw idee van een dagindeling. Dit vraagt veel geduld en begrip,  want nieuwe dingen leren kost tijd.
    Voordat je er erg in hebt, bereiken ze de schoolse leeftijd (BSO). Alles wordt afgestemd op het dagritme van de basisschool, werk en opvang. Er komen andere activiteiten op je pad: naar de sport- of muziekvereniging brengen en ophalen, werkstukken maken, repetities overhoren,  logeerpartijtjes enzovoort.

    Het welbevindengevoel
    Kortom: er verandert zóveel als er een kindje komt.  Samen met jullie kindje moet je daaraan wennen;  er vorm aan geven. Vergeet niet te genieten. Beleef dit geluk. Elke leeftijd heeft zijn mooie momenten. De lastige momenten zullen naar de achtergrond verdwijnen,  zonder dat je je daar bewust van bent, komen er zoveel herkenbare momenten voor terug.
    Je herbeleeft onder ander het sinterklaasfeest, voorleesmomenten, slingers ophangen, ballonnen opblazen, traktaties maken voor op de opvang of school, naar pretparken gaan, het zwembad of circus bezoeken, bezoekjes bij grootouders, samen knutselen, muziek maken, dansen, gek doen… Alles herbeleef je opnieuw door de ogen van  je kind.
    Nieuwe ontwikkelingen op opvoedkundig gebied  kunnen als handvat helpen om het opvoeden vorm te geven. Die zullen echter voor elk mensje anders zijn.  Elk mens heeft zijn eigen mogelijkheden, achtergrond en een netwerk (familie, omgeving, vereniging, kerk).  Het allerbelangrijkste is: blijf jezelf, mild, liefdevol  naar anderen en jezelf.

    Netwerk
    Thea Schipper van Kinderopvang TT-Team: ‘Op de opvang zijn we bevoorrecht om een stukje netwerk te mogen zijn. We zullen met de laatste ontwikkelingen in de hand samen proberen om elk kind te stimuleren om zich te ontwikkelen binnen zijn of haar mogelijkheden. ‘Welbevinden’ is een instrument dat bijna niet te definiëren maar wel waar  te nemen is.
    Geluk is niet te koop. Het is een definitie van warmte, vriendelijkheid, behulpzaamheid en zorg naar elkaar toe, liefdevol en verdraagzaam. Hierin kunnen de beroepskrachten de kinderen stimuleren en handvatten bieden in onder andere hoe we met elkaar omgaan.
    Elk kind, klein of groot, heeft recht op geluk en welbevinden, en wij als Kinderopvang- en BSO-organisatie zullen ons daarvoor 100% inzetten als netwerk om onze kindjes heen. Het mentorschap om onze kindjes heen is hier een goed instrument voor. De mentoren zullen er samen met het team voor zorgdragen dat nieuwe ontwikkelingen op opvoedgebied niet klinisch maar menselijk en professioneel aangeboden wordt.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply