Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Feiten & fabels over verkoudheid
    Rate this post

    De gure wintermaanden staan voor de deur. En in die maanden worden we helaas weleens getrakteerd op een nare verkoudheid, of een energievretende griep. Wat kun je doen om verkoudheid te voorkomen?

    Kees Brenkman, sinds 1982 KNO (Keel-Neus-Oor-)arts en sinds 1993 verbonden aan Alrijne Ziekenhuis, vertelt.

    Viraal
    ‘Verkoudheid is altijd een virale infectie. Griep ook. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en komt epidemisch voor. Iedereen heeft een grote kans dat hij in zijn neus verkoudheidsvirussen heeft zitten. Maar wat gebeurt er met die virussen? Als iemand in je gezicht niest of hoest, krijg je een dosis verkoudheidsvirus. Het komt in je neus terecht, maar dan ben je nog niet direct verkouden. Wat we niet goed weten, is of verkouden worden afhankelijk is van de hoeveelheid virusdruppeltjes die je in je neus krijgt. Als iemand vol in je gezicht niest, word je dan eerder verkouden? We weten ook niet in welke mate weerstand en antistoffen een rol spelen tegen het virus. Wel weten we dat de kans dat je al eerder antistoffen hebt gekregen niet zo groot is. Er zijn namelijk duizenden virussen, terwijl een mens gemiddeld twee keer per jaar verkouden wordt.
    Een paar tips om je weerstand goed te houden? Eet gezond en gevarieerd. Vitamine C is belangrijk. En, zoals mijn ­moeder al zei, goede nachtrust ook: ga op tijd naar bed!’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply