Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Fit bij kanker
    Rate this post

    Máxima Medisch Centrum (MMC) lanceert een ­revolutionaire aanpak om de patiënt al vóór de operatie fitter te maken en ze op deze manier een voorsprong te geven. Dit versnelt het herstel na de operatie én verkleint de kans op complicaties.

    Het lijkt zo logisch, maar toch gebeurde het niet: een optimale voorbereiding op een operatie. Prehabilitatie brengt hier verandering in. Al vóór de operatie krijgt de patiënt intensieve training, gecombineerd met optimale voeding, mentale ondersteuning en indien van toepassing stoppen met roken. Chirurg en hoofdonderzoeker Gerrit Slooter en arts-onderzoeker Stefan van Rooijen ontdekten het prehabilitatieconcept in het Montreal General Hospital in Canada. Samen hebben zij een uniek programma ontwikkeld dat wereldwijd zal worden ingezet. Gerrit Slooter: ‘Tot voor kort werden vooral de losse componenten ingezet bij patiënten, maar in Máxima Medisch Centrum zetten we bewust in op de combinatie ervan. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is door de huidige structuur in de zorg een uitdaging.’

    Samenwerking
    Prehabilitatie is een programma waarbij zorgprofessionals vanuit tien verschillende disciplines intensief samenwerken: chirurgen, diëtisten, fysiotherapeuten, sportartsen, anesthesiologen, psychologen, MDL-artsen, casemanagers, verpleegkundigen en onderzoekers. Een integrale aanpak: dat is moderne gezondheidszorg. Het lijkt heel vanzelfsprekend, maar juist de integrale opzet van MMC is tot op heden uniek. Onderzoeker Gwen Thomas: ‘De eerste resultaten met deze multidisciplinaire aanpak zijn veelbelovend en deelnemers zijn heel enthousiast. In de korte tijdspanne van maximaal vijf weken tussen de diagnose ‘darmkanker’ en de operatie is het mogelijk om de conditie en voedingstoestand van patiënten te verbeteren.’

    Revolutie
    Prehabilitatie ontketent een revolutie in de zorg voor patiënten die een grote operatie moeten ondergaan. We maken je ‘fit to fight’ in de wachttijd voor de operatie. In plaats van zenuwachtig thuis te wachten, kun je deze tijd heel nuttig gebruiken om te trainen. Sneller opereren heeft geen extra voordelen op bijvoorbeeld de genezingskans. Een goede voorbereiding door een verbetering van conditie heeft naar verwachting wél effect op het herstel na de operatie. Met een goede conditie ben je veel beter in staat om de operatie goed te doorstaan, is de kans op complicaties en bijwerkingen van de behandeling kleiner en gaat het herstel vlotter.

    Patient empowerment
    In MMC starten we met prehabilitatie voor andere vormen van kanker. We zijn daarmee het eerste ziekenhuis in Nederland dat patiënten de mogelijkheid geeft om maximaal betrokken te zijn bij de behandeling: ‘patient empowerment’. De betrokkenheid voegt echt waarde toe aan de kwaliteit van leven, waar de patiënt zelf invloed op heeft vóór de operatie.

    Meer informatie over het revolutionaire prehabilitatietraject vind je op www.mmc.nl.

    PREHAB
    Máxima Medisch Centrum doet een wereldwijde studie naar prehabilitatie, genaamd PREHAB. Aan deze grote ­internationale studie met meer dan 700 patiënten zullen ­ziekenhuizen meedoen uit Montreal, Kopenhagen, Parijs, ­Ferrara en Barcelona. KWF kankerbestrijding steunt deze studie met een subsidie van 720.000 euro. De proef met de eerste vijftig patiënten in MMC kreeg een subsidie van 95.000 euro van het Nationaal Fonds tegen Kanker.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply