Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Fysiotherapie bij kanker

  ‘Ik was altijd zo actief en ben bang dat ik door de chemotherapie hard achteruitga in conditie.’ ‘Is er voor iemand van 75 jaar ook nog mogelijkheid om te revalideren na de behandelingen voor kanker?’ Veel patiënten ervaren tijdens en na de behandeling voor kanker uiteenlopende klachten waarvoor ze professionele hulp zoeken. Gelukkig zijn er steeds meer fysiotherapeuten die zich specialiseren in het behandelen van deze patiëntengroep.

  Wanneer je je als fysiotherapeut bezighoudt met oncologische patiënten, is het noodzakelijk dat je kennis hebt over de ziekte: over de medische behandelingen en zeker ook over de gevolgen en bijwerkingen van deze behandelingen. Vermoeidheid tijdens en na de behandelingen is ­bijvoorbeeld een veel voorkomende klacht, die het dagelijkse leven fors beïnvloedt. Het is een vermoeidheid die mensen overvalt en die invloed heeft op het dagelijks functioneren. Denk hierbij aan even op de fiets boodschappen doen en een dagje uit gaan met de (klein)kinderen. Naast de vermoeidheid kunnen er ook bewegingsbeperkingen optreden. Er kan sprake zijn van pijn, strakke littekens of fibrose, en door spierkracht- en conditieverlies kan het moeilijker zijn om activiteiten vol te houden. Dit heeft dan weer invloed op het uitvoeren van dagelijkse bezigheden, sport, werk en hobby’s.

  De diagnose ‘kanker’ kan naast fysieke ook psychische en sociale gevolgen hebben. Iedere patiënt moet leren omgaan met zijn of haar ziekte en de gevolgen daarvan. De oncologie fysiotherapeut richt zich op de hulpvraag van de patiënt, biedt ook ondersteuning en begeleiding en indien nodig verwijst hij door of werkt samen met een psycholoog, diëtiste of een andere hulpverlener.

  Oncologische revalidatie
  Bij Fysioooo kunnen mensen terecht voor oncologische revalidatie, individueel of in groepsverband. Iedere patiënt krijgt een uitgebreid intakegesprek, waarbij wordt ingegaan op de ziektegeschiedenis, de klachten en de hulpvraag. Daarna wordt aan de hand van vragenlijsten en metingen van de conditie, kracht en het algemeen fysiek functioneren, een individueel trainingsschema opgesteld. Tijdens het revalidatieprogramma werken de medewerkers samen met de patiënt. De revalidatie is geschikt voor alle patiënten ouder dan 18 jaar, tijdens en na de medische behandelingen, maar ook als de patiënt niet meer kan genezen (palliatieve fase) is het onderhouden van de lichamelijke functies zinvol voor de kwaliteit van leven.

  Oedeemfysiotherapie
  Lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam, die vaak voorkomt als gevolg van de oncologische operatie en/of bestralingen. De plaats van het oedeem is afhankelijk van de locatie van de tumorbehandeling en kan voorkomen in het aangezicht (hoofd-halstumoren), borst, arm, been en genitaliën. Dit uit zich meestal in een zwaar en moe gevoel, spanning, soms pijn of tintelingen en een toename van de omvang. De behandeling van lymfoedeem bestaat uit manuele lymfedrainage en compressietherapie door middel van zwachtelen. Daarnaast is oefentherapie belangrijk en kan ook lymftaping vermindering van het lymfoedeem geven. Indien nodig wordt een therapeutische elastische kous aangemeten, om toename van het lymfoedeem te voorkomen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply