Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Gebruiksaanwijzing bij scheiden
    Rate this post

    Weet jij dat maar liefst één op de drie huwelijken in een scheiding eindigt, en in een grote stad als Amsterdam zelfs één op de twee? De kans dat het jou of een dierbaar iemand in je omgeving overkomt is dus groot. Iets waar je liever natuurlijk niet over nadenkt als je gelukkig getrouwd bent. Dat begrijp ik als scheidingsmediator heel goed.

    Elke dag zie ik weer dat scheiden één van de heftigste dingen is die je in je leven kunt meemaken. Zeker als er kinderen zijn. Mocht het je toch ook (zijn) overkomen of iemand die dicht bij je staat: hier een gebruiksaanwijzing bij scheiden die je je in deze stressvolle periode gemakkelijk weet te herinneren. Kijk maar: de onderdelen voor goed uit elkaar gaan, staan in het woord ‘scheiden’ zelf.

    Samen
    Het klinkt misschien raar, nu de beslissing is gevallen en jullie juist uit elkaar gaan, maar voor een goede afronding van je scheiding zijn zowel jij, je toekomstige ex en de kinderen nodig. Om zo een nieuwe balans te vinden tussen wat jij wilt, goed is voor de kinderen en waar je ex ook achter kan staan. En belangrijker nog: om te zorgen dat de scheiding niet tussen jullie in komt te staan.

    Communicatie
    Om tot een realistisch plan voor de toekomst te komen, waar iedereen mee verder kan, is het nodig om elkaars wensen en verwachtingen te kennen. Je zult dus in gesprek moeten met de ander en de kinderen om dit duidelijk te krijgen. En bedenk dat, als jullie kinderen hebben, dit zeker niet het laatste gesprek zal zijn met je ex. Pak de scheiding dan ook aan als kans om de communicatie weer op gang te brengen als ouders.

    Harmonieus
    Schrijf op een papiertje dat je dicht bij je houdt: ‘Een scheiding is geen oorlog die ik moet winnen, maar een probleem dat naar alle tevredenheid samen dient te worden opgelost.’ Pak dit papiertje erbij op een ‘zwak moment’, zodat je dan ook nog verstandig kunt blijven handelen.

    Emotie
    Een scheiding is een rouwproces waarbij allerlei ­emoties horen. Accepteer dat en geef jezelf, maar ook de ander en de kinderen de ruimte om het te ­verwerken. Hou er rekening mee dat iedereen het rouwproces anders doormaakt en kinderen altijd ­achterlopen in dit proces. En schaam je niet om ondersteuning voor jezelf of de kinderen in te schakelen. Dit kan enorm helpen. Het is verder aan te raden om eerst met voorlopige afspraken te beginnen om zo wat rust te creëren, en pas definitieve afspraken te maken als de eerste emoties bij jullie allemaal wat zijn gezakt.

    Informatie
    Het is belangrijk dat je de juiste financiële, juridische, pedagogische en praktische informatie inwint op jullie specifieke situatie gericht. In dit geval gaat echt het gezegde op ‘goedkoop is duurkoop’. Investeer dus in je scheiding. Dit voorkomt dat jullie achteraf voor verrassingen komen te staan en het hele (onderhandelings)proces nog keer moeten overdoen, met alle extra stress, tijd en kosten van dien.

    Doorgaan als ouders
    Als ex-partners gaan jullie uit elkaar, maar als ouders is het essentieel om een nieuwe verbinding met elkaar aan te gaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt keer op keer dat een scheiding op zich niet schadelijk is voor kinderen, maar ruziënde ouders daarentegen wel. Leer mijn ‘tegeltjeswijsheid’ bij scheiden dan ook uit je hoofd: ‘Ook al is onze liefde als partners vergaan, als ouders blijft ze altijd bestaan.’ En zoek zo nodig deskundige hulp.

    Eerlijke afspraken
    Als je deze eerste onderdelen van de gebruiks­aanwijzing goed hebt doorlopen, kunnen vervolgens afspraken worden gemaakt, die worden vastgelegd in een ouderschapsplan en scheidingsconvenant. Dit zijn dan afspraken waarin ieders wensen zijn ­gewogen, gemeenschappelijke belangen zijn te vinden en die met instemming tot stand zijn gekomen. Dit maakt dat jullie er allemaal achter kunnen staan en jullie leven weer wat gemakkelijker kunnen oppakken.

    Nieuw begin
    En onthou dat een scheiding niet alleen een einde is, maar ook een nieuw begin. Blijf dan ook achter jezelf staan en deze mantra steeds herhalen: ‘Ik kom hier goed doorheen en word weer gelukkig.’

    Extra tip
    Heb jij (of iemand in jouw omgeving) moeite met bepaalde onderdelen van deze gebruiksaanwijzing of het in elkaar zetten van het geheel, aarzel dan niet om de hulp in te schakelen van een scheidingsmediator. Weet dat dit heel normaal is en bijna alle stellen die uit elkaar gaan deze begeleiding nodig (zouden) hebben. Een goede scheidingsmediator begeleidt scheidingen van begin tot het eind, kan jullie informeren over de financiële en juridische aspecten en zorgt er bovendien voor dat jullie als ouders weer dichter bij elkaar komen. Zodat jullie van de kinderen (en zij van jullie) kunnen blijven genieten en er écht een nieuwe weg kan worden ingeslagen.

    Wil jij meer weten over scheiden met behulp van een mediator? Neem dan contact op voor een ­vrijblijvend kennismakingsgesprek met ­scheidingsmediator mr. Sissel Pemmelaar.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply