Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Geef bestaansrecht aan gevoelens van rouw
    Rate this post

    Rouw en verlies zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het verlies van een dierbare, een relatie of je werk kunnen allemaal leiden tot verschijnselen van rouw. Je krijgt te maken met een hoop vragen waar je misschien niet gelijk een antwoord voor hebt en allerlei heftige emoties.

    Verdriet, boosheid, eenzaamheid, gemis of angstige gedachten zijn allemaal onderdeel van het rouwproces. Soms is verlies zo ingrijpend dat je jezelf opnieuw moet vinden.

    Opmerkzaamheid
    Mindfulness kan je helpen bij deze zoektocht. Mindfulness betekent opmerkzaamheid, je aandacht ergens op richten. Dat wil zeggen dat je oog hebt voor wat er in je omgaat. Je kunt hierbij denken aan zowel fysieke gewaarwordingen in je lichaam als hoe je stemming is en welke gevoelens en gedachten er in je omgaan. Je wordt je meer bewust van wat er nu, op dit moment, aanwezig is.

    Wat is mindfulness?
    Stop even met het lezen van dit artikel en richt je aandacht eens op je lichaam. Hoe voelt je lijf nu aan? Zijn er signalen van vermoeidheid, pijn, ongemak? Zijn er gedachten over fysieke sensaties? Bespeur je stress of verdriet? Dát is waar mindfulness over gaat: je bewust worden van je reacties op ervaringen zodat je een helder zicht op je binnen- en buitenwereld ontwikkelt. Veel reacties zijn automatisch, onbewust. Je meer bewust worden van deze reacties laat je de werkelijkheid zien zoals zij is, niet zoals je graag zou willen dat ze is. Je bent aanwezig bij wat er voor je ogen gebeurt, hier en nu, op dit moment.

    Leer rouwen
    Astrid Lenting-Schouten is psycholoog, relatietherapeut en mindfulnesstrainer. Deze ervaring heeft ze gebundeld in een speciale 8-weekse mindfulnesstraining die zich richt op rouw en verlies: ‘De training helpt je om verlieservaringen te integreren in je leven door aanwezig te zijn bij je verdriet en tijd te nemen om te rouwen om dat wat verloren is gegaan. Je leert om juist in deze moeilijke tijd signalen van je lichaam en de emoties die je ervaart, te observeren. Mindfulness lost het verdriet niet op, maar door deze gevoelens op een milde manier aandacht te geven en te erkennen hoe je deze ervaart, krijgen ze bestaansrecht. Ze mogen er zijn, ze horen erbij.’

    Geen hocus-pocus
    Een mindfulnesstraining is geen hocus pocus of een tijdelijke oplossing. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de training effectief blijkt bij te dragen aan de verhoging van je levenskwaliteit. Bij OntMoet Psychologie & Mindfulness bestaan de trainingsgroepen uit een klein aantal mensen. Je kunt de trainingen indien gewenst ook individueel volgen. Astrid: ‘Mindfulness maakt dat je warm en vol mededogen naar jezelf kunt kijken en dat je mag meebewegen met het leven, ook als het anders loopt dan je had gewenst. Ik gun iedereen een mindfulnesstraining!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply