Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Geef richting aan jouw loopbaan
    Rate this post

    Je voelt dat je niet op de juiste plek zit in je huidige baan, maar je weet niet precies wat je dan wél wil, en of je wel de juiste kwaliteiten daarvoor hebt. Je zit ziek thuis en weet niet zo goed hoe het nu verder moet met je werk. Je weet eigenlijk niet precies wat jouw talenten zijn en waar je energie van krijgt. Allemaal zaken die ervoor kunnen zorgen dat jij niet gelukkig bent in je carrière. Wat kun je daaraan doen?

    Ik help klanten om meer veerkracht te ontwikkelen. Veerkracht helpt je om te gaan met tegenslag. Met veerkracht kun je beter omgaan met verdriet en teleurstelling.

    Welke vragen hebben mijn klanten?
    – Vragen over vitaliteit. Mensen zoeken de balans rond hun energie. Je bent moeder, partner, dochter, collega, vriendin, mantelzorger, sportmaatje en hebt al die ballen hoog te houden. Als er vaak op hetzelfde moment een flink beroep op meerdere van die rollen wordt gedaan, gaat dat knellen.
    – Vragen over je levensfase. Als je de veertig gepasseerd bent, ga je evalueren hoe je leven gelopen is. Welke doelen heb je inmiddels bereikt? Ga je op dezelfde voet verder of zijn er dingen die je wilt veranderen? Je hebt behoefte aan een nieuwe stip op de horizon. Of je hebt een ‘nu of nooit’-gevoel.
    – Vragen over jezelf als persoon. Twijfel en onzekerheid zijn veel terugkerende onderwerpen. Er is niets mis met onzekerheid, maar het kan flink lastig zijn. En die eeuwige twijfel bij het maken van keuzes geven het gevoel dat je leven voorbij glijdt zonder dat je er grip op hebt.
    – Vragen die werkgerelateerd zijn. Je komt tot de ontdekking dat het werk niet (meer) bij je past of je hebt moeite met het samenwerken met een bepaalde collega. Je weet niet goed wat je wilt met je werk. Je vraagt je af of je nog wel op je plek zit.

    Ander perspectief
    Zelf stond ik een paar jaar geleden ook voor een dilemma. Ik dacht dat ik gesetteld was. Er was veel te doen over de pensioenleeftijd. Door al dat nieuws realiseerde ik mij dat ik nog ruim twintig jaar moest werken. Dat gaf een heel ander perspectief op mijn carrière. Blijf ik hier tot mijn pensioen of wil ik nog wat anders? Kán ik nog wat anders? Wat zijn mijn kansen als iemand van eind veertig? Met een coach heb ik onderzocht wat er knelde en wat ik daaraan kon doen. Toen was de keuze ineens een stuk eenvoudiger en kon ik de knoop doorhakken. Om een voorbeeld te noemen: ik kwam erachter dat ik heel zuinig kan leven. Dat maakte de angst voor een dip in mijn inkomen een stuk kleiner en daar kreeg ik lucht van.Ik zegde mijn baan op, volgde de coachopleiding en richtte Stairs Coaching op. Het was spannend, maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb. Want in dit vak wil ik wél doorwerken tot mijn zeventigste!

    ‘Midlife.’ Ik vind het een mooie levensfase. Veel mensen roepen ‘O, de midlife-crisis!’ Zover moet je het natuurlijk niet laten komen. Het is veel leuker om te onderzoeken wat voor mogelijkheden je nog hebt. Daar krijg je pas energie van. Wat achter mij ligt, heeft mijn leven hoe dan ook verrijkt en tegelijkertijd heb ik nog een heel leven vóór mij. Dat gevoel gun ik iedereen!

    Ingrid Zuure-Yang

    Lieke wilde iets heel anders doen
    Lieke was vijftien jaar administratief medewerker bij dezelfde werkgever. De werkdruk was in de laatste jaren toegenomen en thuis zat ze meestal futloos op de bank. Ook miste ze het gevoel om ergens voor te gaan; om zichzelf uit te dagen. Ze had er weleens aan gedacht om iets totaal anders te gaan doen. Maar, heel praktisch, de hypotheek moest betaald worden en er moest brood op de plank komen. En zou ze het nog wel kunnen, een nieuwe opleiding? Ze had al een tijd niet meer gestudeerd en bovendien had ze op dit moment heel weinig puf.

    Gedurende zes gesprekken namen we niet alleen haar werkplek, maar ook een aantal andere zaken onder de loep. Waar kreeg ze energie van, waar werd ze nou eigenlijk zo moe van en hoe reageerde ze daar dan op? Welke dingen had ze zelf in de hand en welke niet? Waar was ze trots op, waar geloofde ze in? Zo realiseerde Lieke zich wat ze niet wil verliezen, waar ze goed in is, wat haar mogelijkheden zijn en wat ze belangrijk vindt. Het werk dat ze deed paste niet meer bij haar, maar ze zou het leuk vinden om bij hetzelfde bedrijf op een andere afdeling aan de slag te gaan. Dat bood haar niet alleen een nieuw perspectief, ze wist ook welke concrete stappen ze kon zetten om haar doel te bereiken. Lieke ging in gesprek met haar baas en volgde een training. Ze gaat weer met plezier naar haar werk en heeft in haar vrije tijd genoeg energie om te doen wat ze wil.

    Resultaat – dit zeggen klanten

    – ‘Ik kan weer ergens voor gaan.’
    – ‘Ik weet hoe ik langs die beren op de weg kom.’
    – ‘Ik heb voldoening met hoe mijn leven er nu uit ziet.’
    – ‘Ik heb meer zelfvertrouwen, sta sterker in mijn schoenen.’
    – ‘Ik kan beter samenwerken met collega’s en vind mijn werk weer leuk.’
    – ‘Doordat ik verschillende mogelijkheden onderzocht heb, weet ik nu beter wat ik wil.’
    – ‘Ik ben van een belangrijk dilemma af en heb minder keuzestress.’
    – ‘Ik kan accepteren dat ik het anders doe dan anderen.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply