Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Geef rouw en verlies een plekje
    Rate this post

    Je kind groeide op in relatieve zorgeloosheid, was vrolijk en lachte graag. Na het doormaken van een lastige en verdrietige periode is hij zichzelf niet meer. Je wilt als ouders je kind beschermen voor het verdriet en de pijn. Hoe kun je je kind en je gezin helpen?

    Verlies en tegenslag raken kind en volwassene diep van binnen, doen de grond onder je voeten verdwijnen en laten een gevoel achter dat nooit zal verdwijnen. De oplossing voor jou én je gezin is dichterbij dan je denkt.

    Kind en verlies
    Voor kinderen is het lastig om handen en voeten te geven aan gevoelens van rouw en verlies. Kinderen kunnen hun verdriet vaak niet onder woorden brengen omdat het te groot is. Ze kunnen het verdriet niet bevatten. Groeide het in relatieve zorgeloosheid op? Wordt het nu geconfronteerd met het eigen verdriet én dat van de andere gezinsleden? Creatieve middelen kunnen een oplossing zijn. In combinatie met gesprekken kunnen werkvormen als schilderen, schrijven, spel en muziek helpen bij het verwerken van de gevoelens, en leren kinderen hoe ze met de emoties kunnen omgaan.

    ‘Samen’ is de sleutel
    Niet alleen je kind kan vastlopen in het verwerkproces.
    Als ouders is het lastig om je kind te zien worstelen met
    verdriet. Terwijl je zelf bezig bent met je eigen emoties een plek te geven, heeft je kind ook steun nodig bij het rouwen. Misschien worstel je met vragen als ‘Hoe vertel ik mijn kind dat …?’ of ‘Hoe kan ik mijn kinderen betrekken bij een afscheid?’. Het inschakelen van een rouw- of verliesbegeleider kan de uitkomst zijn. Samen geven jullie het verdriet stap voor een stap een plekje, zodat jullie de draad weer kunnen oppakken. Niet alleen kunnen er gesprekken met het kind gevoerd worden, maar ook met (één van) de ouders.

    Luisterend oor
    De Kinderhoeksteen biedt verschillende begeleidingssessies aan voor kinderen en ouders. Erkend rouw- en verliesbegeleider Sabina Krijger van De Kinderhoeksteen: ‘Uit eigen ervaring weet ik hoe een ingrijpende gebeurtenis je raakt. Iedereen heeft de kracht in zich om door te gaan. Ik help kinderen en ouders deze kracht te benutten, zodat zij met hun rouw en verlies kunnen omgaan. In een vrijblijvend ontmoetingsgesprek maken we eerst met elkaar kennis en bespreken we de situatie. Aan de hand daarvan stellen we doelen op, zodat kind en gezin een stap in de goede richting worden geholpen.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply