Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
3.6/4 - (2 stemmen)
  • Gelukkig zijn kun je leren!
    3.6/4 - (2 stemmen)

    Bijna mogen we weer de sterretjes aansteken en de champagneflessen laten ­poppen. We geven onze geliefden drie zoenen en wensen elkaar een ‘gelukkig’ nieuwjaar toe.  Maar wat bedoelen we hier nou mee?

    ‘Gelukkig zijn’ is voor iedereen weer anders. Kort door de bocht gezegd zou je kunnen stellen dat ‘gelukkig zijn’ een algehele tevredenheid is over het leven. Je kunt dan verschillende positieve emoties ervaren, zoals vrolijkheid, veiligheid, geborgenheid, ontspannenheid, verbondenheid, vrijheid en ga zo maar door. Misschien voel jij je gelukkig door betekenisvol werk, een wandeling op het strand, een gezellige avond met vrienden of familie. Of je ervaart het ultieme geluk als je net een prachtige woning hebt gekocht met je geliefde.

    Geluk begint in de basis
    Wist je dat geluk begint bij het verlangen naar en het vervullen van je eigen psychologische basisbehoeftes? Deze kun je onderverdelen in ‘autonomie’, ‘competentie’ en ‘verbondenheid’. Net als iedereen heb jij behoefte aan autonomie: de vrijheid en de bevoegdheid om zélf beslissingen te maken. Ook heb je behoefte aan verbondenheid: het gevoel van veiligheid en hecht contact met de mensen om je heen. Tot slot heb je de basis­behoefte ‘competentie’ nodig. Deze kun je vervullen door het benutten van je eigen capaciteiten en vaardigheden. Is één van de drie psychologische basisbehoeftes door welke reden dan ook niet (genoeg) vervuld, dan raak je uit balans. Je kunt je dan ongelukkig gaan voelen.

    Niet gelukkig?
    Meestal kun je wel onder woorden brengen wat je ongelukkig maakt, maar weet je niet hoe je dit kunt ombuigen om weer een gevoel van geluk te ervaren. Op onbewust niveau weet je de oorzaak van je gevoel van ongeluk wel, maar heb je jezelf (nog) niet de juiste vragen gesteld. Daarbij heb je, net als iedereen, je eigen waarnemingen en overtuigingen, die jou op onbewust niveau kunnen belemmeren in het ‘hier’ en ‘nu’. Dit kan allemaal leiden tot een gevoel van somberheid en eenzaamheid. Je kan het gevoel hebben dat ‘het er niet toe doet’, en je ervaart geen passie of voldoening in je leven. Een coach kan jou helpen om weer in balans te komen, zodat jij weer geluk kan ervaren!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply