Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Genezen, maar niet beter
    Rate this post

    Je behandeling tegen borstkanker kan blijvende ­gevolgen hebben. Toen je middenin die rollercoaster zat, had je maar één doel: overleven. Maar inmiddels ligt die behandeling al weer enige tijd achter je en probeer je, zo goed en zo kwaad als het kan, je oude leventje weer op te pakken. Maar elke keer loop je weer tegen de beperkingen in je dagelijks functioneren op.

    Eén van die gevolgen kan lymfoedeem zijn. Normaal gesproken wordt weefselvocht uit je armen afgevoerd via de lymfeklieren in je oksel. Als je geopereerd bent en er één of meerdere klieren zijn verwijderd, of wanneer het gebied rond je oksel bestraald is, kun je last krijgen van lymfoedeem. Je kunt al snel na je ziekteproces met deze vochtophoping te maken krijgen, maar het kan ook zo ineens pas jaren later ontstaan.

    Verklein het risico
    Waarom de één hier wel last van krijgt en de ander niet, is niet bekend. Wél zijn er maatregelen die je kunt nemen om het risico op lymfoedeem te verkleinen:
    • voorkom wondjes aan hand of arm
    • voorkom overbelasting van je arm
    • kijk uit voor knellende kleding, sieraden of slecht passende bh’s
    • gebruik je arm zo normaal mogelijk
    • probeer overgewicht te vermijden
    • vermijd extreme warmte en kou

    Diverse technieken
    Ook al neem je deze leefregels nog zo goed in acht, toch kun je te maken krijgen met lymfoedeem. Je doet er verstandig aan om je dan tot een gespecialiseerde huid­therapeut te wenden voor oedeemtherapie. Afhankelijk van wat bij jou en jouw situatie past, bestaat deze therapie uit een combinatie van één of meerdere technieken:
    • Manuele lymfedrainage: door zachte, pompende bewegingen te maken, wordt de vochtopname door de lymfevaten gestimuleerd en het functioneren van goede vaten bevorderd.
    • Oedeem- en fibrosegrepen: speciale handgrepen waarmee vocht direct door het weefsel wordt verplaatst. Verhard weefsel kan met behulp van fibrosegrepen weer zachter gemaakt worden
    • Pneumatische compressie: de verschillende compar­timenten van een drukgolfapparaat of ‘lymfpress’ vullen zich van beneden naar boven met lucht, waardoor een mechanische massage ontstaat.
    • Ambulante compressietherapie: een combinatie van zwachtelen en bewegen
    • Bewegings- en ademhalingsoefeningen: door middel van specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen, die je ook thuis kunt doen, kun je zelf de afvoer van lymfevocht bevorderen.
    • Kinesio- of lymftaping: doordat de tape, die dezelfde elasticiteit heeft als je huid, op een speciale manier op je huid wordt geplakt, wordt de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd.
    • Fascietechnieken: speciale massagetechnieken die inwerken op het bindweefsel van het lichaam. Hierbij kunnen rek- en rolbewegingen worden ingezet om de verschuifbaarheid tussen de verschillende huidlagen te verbeteren. Deze techniek wordt tegenwoordig veel ingezet.

    Behandeling op maat
    Heb jij last van lymfoedeem? Bij Huidpraktijk Bruning kun je terecht voor een oedeembehandeling op maat. ‘We willen de gezondheid, zelfstandigheid en het comfort van onze cliënten zoveel mogelijk bevorderen’, aldus Marjolein Bruning.

    Wat is lymfoedeem?
    Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het ­lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. De klachten die kunnen ontstaan zijn zwelling, een vermoeid en zwaar gevoel, pijn, beperkingen in de bewegingen, beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijking en infecties.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply