Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Haptonomie en bekkenpijn
    Rate this post

    Pijn in de onderrug, pijn in je liezen en billen, moeite met omdraaien in bed, soms een ‘eendengang’ (waggelen), moeite met traplopen. Je wordt beperkt in je werk, in de verzorging van je kinderen, het maakt de zwangerschap zwaar en niet prettig, je wordt er chagrijnig van. Hoe kom je eraan, maar vooral: hoe kom je ervanaf of zorg je ervoor dat je er zo min mogelijk last van hebt?

    Tijdens de zwangerschap worden onder invloed van hormonen de banden die de gewrichten van het bekken stevig bij elkaar houden slapper, om ruimte te geven aan de groeiende baby.
    Over het algemeen blijft het bekken goed functioneren in de zwangerschap. Soms ontstaat er een disbalans in wat er gevraagd wordt (het dragen van het kind) en de draagkracht van het bekken van de moeder.

    Een verstoorde balans
    De eisen die aan zwangere vrouwen gesteld worden zijn hoog. De eisen die de aanstaande moeders aan zichzelf stellen zijn vaak nog hoger. Baan, huishouden, sport, uitgebreid sociaal leven, partner en eventueel andere kinderen. De balans kan doorslaan, en dan trekt het bekken het niet meer.
    Emotioneel verandert er veel in de zwangerschap, en ook dat kan de balans verstoren. Zaken waar je voor je zwangerschap geen tijd aan besteedde, kunnen bovenkomen: je jeugd, teleurstellingen in het leven, niet-opgeloste ­problemen met je ouders, de verantwoordelijkheid voor het nieuwe leven enzovoort.

    Wat te doen? Kijken waar je een stapje terug kunt doen om jezelf minder te belasten. Kijk vooral samen met je partner. Hij of zij ziet vaak beter waar je de fout in gaat. Je hoeft bijvoorbeeld niet naar elk verjaardagsfeestje te gaan. Ga lekker vroeg naar bed of ga met je partner naar de sauna. Samen met je partner kun je bij de haptotherapeut leren om tot ontspanning te komen door contact met de baby te hebben. Wonderwel zie je een algemeen welbehagen en ontspanning ontstaan wanneer je partner en jij contact hebben met jullie baby en elkaar. Er ontstaat rust, de baby vaart er wel bij en met hem de ouders.

    De haptotherapeut kan je leren je baby in je gevoelsmiddel te dragen, waardoor het kindje minder zwaar wordt omdat hij niet ‘hangt’. Je partner kan hier weer in ondersteunen. Dus: draag je zwangerschap samen en laat je ondersteunen!

    Haptonomische zwangerschapsbegeleiding kan jou en je partner helpen en je de weg wijzen naar een goede zwangerschap met zo min mogelijk klachten.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply