Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Help! Ik ben allergisch voor noten en fruit!
    Rate this post

    Noten en fruit zijn heel belangrijk voor een volwaardig eetpatroon. Ze staan niet voor niets in de schijf van vijf. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen, vezels, onverzadigde vetten. Bovendien vormen noten een goede bescherming tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn walnoten, hazelnoten, amandelen en al die andere soorten ook nog eens ontzettend lekker. Toch kan niet iedereen hiervan genieten. Niet omdat ze de smaak niet waarderen, maar omdat ze er op reageren.

    Tintelingen en jeuk in de mond en zwellingen van je lip, tong of keel na het eten van fruitsoorten als appel, kers, peer en perzik of bepaalde rauwe groente, die op hun beurt een belangrijke bron zijn van vitamines, mineralen en voedingsvezels. Maar de kans is ook aanwezig dat je deze klachten krijgt na het eten van noten. Deze klachten kunnen direct na het eten van genoemde producten optreden. Het wordt ook wel paraberksyndroom of OAS genoemd: het oraal allergiesyndroom. Gelukkig verdwijnen de klachten na een minuut of twintig weer.

    Kruisallergie
    Waarschijnlijk is er dan sprake van een kruisallergie die verband houdt met je hooikoortsklachten. Wist je dat bij 50 tot 90% van de mensen met hooikoorts reacties ontstaan op bepaalde voedingsmiddelen? Het eiwit van de pollen, het zogenoemde allergeen of allergie veroorzakende deeltje, waarop je immuunsysteem reageert, lijkt erg op de eiwitten in veel voedingsmiddelen, waaronder noten en diverse fruitsoorten. Je immuunsysteem kan nauwelijks onderscheid maken en reageert daarom met een milde voedselallergie. Dit wordt een kruisallergie genoemd. Eigenlijk is het dus een dom misverstand van je immuunsysteem. Door je primaire allergie voor bijvoorbeeld de berk, graspollen of zelfs huisstofmijt of latex, kun je ook ‘zomaar’ klachten krijgen bij diverse voedingsmiddelen. Dat is erg vervelend, want genoemde producten passen allemaal in een gezond eetpatroon. Door ze te schrappen uit je voedingspatroon loop je dus de kans dat er tekorten ontstaan. Met alle gevolgen van dien.

    Gespecialiseerde diëtist
    Daarom is een bezoek aan een diëtist die gespecialiseerd is in voedselallergieën en overgevoeligheden beslist geen overbodige luxe. Jildou Tuinman-Leemburg ís zo’n gespecialiseerde diëtist: ‘Ik kan jouw klachten beoordelen en onderzoeken of er inderdaad sprake is van een kruisallergie. Aan de hand daarvan gaan we een plan maken hoe je hiermee om kunt gaan en op welke manier je de meeste voedingsmiddelen tóch kunt blijven eten zonder last te krijgen van de vervelende zwellingen en jeuk in je mond.’

    Vergoeding
    Wist je trouwens dat alle zorgverzekeraars een aantal bezoeken aan een diëtist per jaar (deels) vergoeden? Begeleiding door een diëtist zit namelijk in de basisverzekering.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply