Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Herken TOS op tijd!
    Rate this post

    Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 7% van de kinderen op de basisschool een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft. Dat zijn twee kinderen in een schoolklas van 30 leerlingen.

    TOS is een relatief onbekend probleem, terwijl de stoornis zich vaker voordoet dan bijvoorbeeld autisme, dat bij 1% van de kinderen voorkomt. Een TOS is een erfelijke neurobiologische ontwikkelingsstoornis. Wanneer er al taalproblemen in de familie voorkomen, is de kans op TOS groter. De precieze oorzaak is nog onbekend.
    Kinderen met TOS hebben moeite met taal; verder lijkt er niets met ze aan de hand te zijn. Daarom is TOS een onzichtbare handicap. Intelligentie, gehoor en algemene ontwikkeling van het kind zijn normaal. Wel heeft het kind problemen bij het spreken en/of het begrijpen van taal.

    Relatie tussen TOS en leren lezen
    Er is een relatie tussen TOS en dyslexie. Kinderen met lees- en spellingsproblemen hebben een grote kans dat deze worden veroorzaakt door onderliggende taalvaardigheden die minder goed ontwikkeld zijn.

    Logopedie helpt!
    Voor de ontwikkeling van je kind is het noodzakelijk dat een taalontwikkelingsstoornis zo vroeg mogelijk herkend wordt; dan kunnen problemen met communicatie, leren en gedrag worden voorkomen. Als het kind door de omgeving namelijk niet wordt begrepen en het kan zich niet goed uiten, dan kan dit tot gedragsproblemen leiden: het kind wordt soms opstandig en driftig of het gaat zich juist steeds meer terugtrekken.
    De logopedist levert een waardevolle bijdrage in het gehele proces van voorkomen en vroegtijdige onderkenning. Omdat de spraak- en taalverwerving op jonge leeftijd plaatsvindt, is het van belang om problemen vroegtijdig te signaleren, zodat deze taalgevoelige periode optimaal kan worden benut. De logopedist helpt daarbij. Logopedie valt onder de basisverzekering, en wordt dus vergoed door de zorgverzekeraar. Je betaalt wel het eigen risico als je 18 jaar of ouder bent.

    Een aantal kenmerken van TOS:
    – weinig woorden kennen
    – moeite hebben om op een woord te komen
    – slecht verstaanbaar spreken zonder beperking in de mondmotoriek
    – korte en incomplete zinnen maken
    – vaak niet begrijpen wat er verteld wordt
    – dichtklappen of ‘weet ik niet’ zeggen als een vraag gesteld wordt
    – weinig praten, stil zijn
    – praten met veel denkpauzes, stopwoorden en herhalingen
    – driftig worden als het kind niet begrepen wordt

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply