Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Het herkennen en behandelen van oedeem
    Rate this post

    Last van dikke benen? Voelen je benen aan het eind van dag zwaar, vermoeid of rusteloos aan? Dan kan het zijn dat je last hebt van oedeem. Maar wat is oedeem nou? Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in één of meerdere lichaamsdelen. Het kan in het gehele lichaam voorkomen, maar komt het vaakst voor in de voeten, enkels, benen, armen en borst. Mocht je last hebben van oedeem, dan is het belangrijk om te weten welke vorm je hebt, zodat de behandeling persoonlijk op jou kan worden ingesteld.

    De meest voorkomende vormen van oedeem zijn veneus oedeem, lymfoedeem en lipoedeem.

    Veneus oedeem
    Bij veneus oedeem, ook wel ‘chronische veneuze in­sufficiëntie’ (CVI) genoemd, is er sprake van defecte kleppen in de aderen van de benen. Wanneer de kleppen niet goed functioneren, wordt het bloed niet goed afgevoerd en daarmee ook het weefselvocht niet. Veneus oedeem bevindt zich vrijwel altijd in de benen. Je zult merken dat in de loop van de dag de benen en enkels zwellen, zwaar en/of rusteloos aanvoelen. Door de toegenomen druk in de beenvaten kunnen er spataderen ontstaan. Veneus oedeem kan op elke leeftijd voorkomen.

    Lymfoedeem
    De lymfevaten verzamelen weefselvocht / lymfe en brengen dit naar de lymfeknopen voor het eruit filteren van de afvalstoffen. Wanneer delen van het lymfestelsel beschadigd zijn of ontbreken, wordt het weefselvocht niet of slechts gedeeltelijk afgevoerd. Dit zorgt voor een op­hoping van vocht, ook wel ‘lymfoedeem’ genoemd. Lymfoedeem kan zich in het gehele lichaam bevinden en geeft een zwaar gevoel, zeurende of stekende pijn en stijfheid in gewrichten. Er kunnen veel oorzaken zijn, waar­onder: afwijkingen aan het lymfestelsel bij geboorte, trauma, ontsteking en een bekende is de behandeling van (borst)kanker waardoor het lymfestelsel wordt aangetast.

    Lipoedeem
    Bij lipoedeem is er sprake van een bovenmatige toename van vetcellen op de benen, heupen, billen en/of armen. Deze vetcellen trekken ook vocht aan; vandaar de naam ‘lipoedeem’. Verder kan men last hebben van de volgende symptomen: bij het afvallen neemt de omvang alleen af op andere plaatsen (buik, gezicht), vetophoping stopt abrupt boven de knobbels van de enkels (voeten zijn slank), snel blauwe plekken, sinaasappelhuid en last van een gevoelige huid bij aanraking. Over de oorzaak is niet veel bekend, behalve dat het voornamelijk voorkomt bij vrouwen en erfelijke factoren een belangrijke rol spelen.

    Behandelingen
    Er zijn veel verschillende behandelingen beschikbaar voor oedeem, waaronder manuele lymfedrainage. Dit is een een zacht pompende beweging van de handen, waarmee de huidtherapeut het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid van het oedeemgebied activeert en het vocht afgevoerd zal worden. Andere bekende behandel­methodes zijn ambulante compressietherapie (zwachtelen) en therapeutisch elastische kousen (steunkousen). Deze zorgen ervoor dat de druk op de bloed­vaten toeneemt, waardoor deze vernauwen en het vocht beter wordt afgevoerd. Verder kan littekenbehandeling een belangrijk onderdeel uitmaken in het afvoeren van vocht, aangezien een litteken dat ontstaan is door een operatie na bijvoorbeeld (borst)kanker verhard, verkleurd, verkleefd en/of verdikt kan zijn. De huidtherapeut maakt de huid weer soepel, zorgt dat de verstoring in de afvoer van lymfevocht opgeheven wordt en de cosmetische ontsieringen van littekens vermindert.

    Als er oedeem wordt geconstateerd, brengt dat veel met zich mee. Het is immers een chronische aandoening. Bij Dermea zijn we gespecialiseerd in het behandelen van oedeem. Samen zorgen we ervoor dat je uiteindelijk zelf weer de touwtjes in handen hebt. Wil je meer informatie? Neem dan contact op!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply