Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Het effect van gedachten

  Een ingrijpende gebeurtenis raakt je diep. Je hebt er niet naartoe kunnen leven en je niet voldoende kunnen voorbereiden. Soms kun je iets veranderen aan de situatie, vaak ook niet. Wat helpt dan om de impact te doorstaan en hoe ga je om met je emoties als het dagelijkse leven ook je aandacht vraagt?

  Per dag hebben we zo’n 60.000 gedachten waarvan ruim driekwart negatief zijn. Bovendien is 90% van onze gedachten niet juist, maar tóch zien we ze bijna automatisch als de waarheid. Een negatieve gedachte leidt tot een negatief gevoel en het lichaam reageert hierop met spanning en stress. De oorzaak van stress zit heel vaak in onze gedachten, overtuigingen en oordelen. Het is onderdeel van hoe wij zijn als mens. Maar dat betekent nog niet dat we niet kunnen leren hoe onze geest werkt en hoe we deze positief kunnen beïnvloeden.

  Emoties doorleven
  Mindfulnesstrainer Greetje Komdeur licht toe: ‘Ongewenste veranderingen in ons leven leiden vaak tot boosheid, verdriet, angst of eenzaamheid. Je herkent het vast bij jezelf: in een moeilijke situatie ben je geneigd om onprettige gevoelens te vermijden of weg te duwen. Ik hoor vaak mensen zeggen: ‘Ik wil er niet meer aan denken, ik zou het uit mijn hoofd willen zetten.’ Maar dat gaat niet. Je kan een nare situatie, en alles wat dat gevoelsmatig met zich meebrengt, niet wegduwen of aan de kant schuiven. Je zal er ‘doorheen’ moeten en daar kan mindfulness goed bij helpen.’

  Aanwezig zijn
  ‘Door het beoefenen van mindfulness leer je om volledig aanwezig te zijn bij wat er is, zonder jezelf erin te verliezen. Dit is eigenlijk een heel natuurlijke manier om met jezelf om te gaan. Het is ook hoe we het liefst willen dat anderen met óns omgaan. Je hebt iemand nodig die naar je luistert en je erkent in je angst, verdriet en paniek. Als je met jezelf omgaat zoals je wenst dat anderen met jou omgaan, dan houd je contact met je gevoelens, zonder dat je er de strijd mee aangaat of erdoor overweldigd raakt’, aldus Greetje.

  Mindfulness werkt
  Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mindfulness ondersteunend is in het omgaan met stressvolle situaties, zoals verandering, ziekte of verlies. Dit is ook waarom steeds meer zorgverzekeraars de 8-weekse training vergoeden. Mindfulness is echter géén quick fix; het lost de problemen niet op. Mindfulness vergt tijd, oefening en doorzettingsvermogen. Het helpt om contact maken met je gevoelens van ongemak en jezelf daarin beter te leren begeleiden. Dit leidt tot meer ontspanning.

  Persoonlijke groei
  Greetje: ‘Ik zie de mens als één geheel, bestaande uit verschillende delen: lichaam, geest en ziel. Een goede balans tussen deze delen vormt de basis voor welzijn, gezondheid, zingeving en geluk. Mijn begeleiding met coaching of mindfulness is erop gericht om je te leren hoe je meer in je eigen kracht kunt staan, zodat je meer regie krijgt over je leven, op een manier die bij jou past. Alles begint bij bewustwording. Uit ervaring weet ik dat de kracht om persoonlijk te groeien in iedereen zit.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply