Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Het huis uit? Regel eerst deze 5 dingen
    Rate this post

    Eindelijk ga je op jezelf wonen – lekker doen en laten wat je wil. Maar voordat je verhuist en eventueel het studentenleven induikt, zijn er nog een paar zaken die je écht moet regelen. Spannend is het niet, maar wel belangrijk.

    1. Regel je verzekeringen
    Als meerderjarige in Nederland moet je een eigen zorgverzekering hebben, of je nou op jezelf woont of nog thuis. Hoewel je officieel op de zorgpolis van je ouders mag blijven staan, maak je waarschijnlijk minder zorgkosten dan zij. Daarom ben je vaak voordeliger uit als je zelf een passende zorgverzekering afsluit.

    Vanaf je achttiende dekt je basisverzekering ook je tandartskosten niet meer. Wil je de periodieke controle aan je tandarts en mondhygiënist niet uit eigen zak betalen? Of heb je af en toe een gaatje? Dan ben je misschien wel goedkoper uit met een tandartsverzekering die deze kosten dekt.

    Ook een inboedelverzekering, reisverzekering en aansprakelijkheidsverzekering kunnen goed van pas komen. Hiermee ben je verzekerd tegen schade aan je woning, schade aan je spullen én schade aan anderen en hun spullen.

    2. Vraag je DigiD aan
    Nu je allerlei broodnodige zaken moet aanvragen en ondertekenen, waaronder je DUO-lening en toeslagen, heb je ook een DigiD nodig. Zie het als je digitale paspoort voor verschillende overheidsinstanties. Vraag je DigiD dus op tijd aan..

    3. Check of je in aanmerking komt voor toeslagen
    Kijk ook of je recht hebt op zorgtoeslag en huurtoeslag. Als je weinig (of niets) bijverdient, kun je vaak je zorgpremie of huur (deels) terugkrijgen van de Belastingdienst – ook als je ouders je verzekeringspremie betalen. Kijk op de website van de Belastingdienst of je voldoet aan de voorwaarden voor deze toeslagen.

    4. Open een studentenrekening
    Vanaf je zeventiende of achttiende kun je ook je eigen studentenrekening openen. Zo’n rekening is helemaal gratis, in tegenstelling tot een normale betaalrekening. Ook mag je hiermee rood staan. En hoewel je dit uiteraard niet te vaak moet doen, kan het fijn zijn als je eens tijdelijk extra geld nodig hebt om een moeilijke maand door te komen.

    5. Wijzig tijdig je adres
    Zorg dat je op tijd je nieuwe woonadres doorgeeft aan alle nodige instanties. Zo krijg je alle belangrijke post meteen binnen op het goede adres. Meld je uiterlijk vijf dagen na je verhuizing aan bij je nieuwe gemeente. Je nieuwe adres is dan ook bekend bij de Belastingdienst. Stel hierna alle overige instanties en bedrijven bij wie je een abonnement hebt op de hoogte. Denk aan: je sportclub, je bank, je internet- en telefoonprovider en eventuele abonnementen op kranten of tijdschriften.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply