Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Het maken van een borstfoto kan minder pijnlijk
    Rate this post

    Het maken van een borstfoto (mammogram) wordt door verreweg de meeste vrouwen als pijnlijk ervaren. Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg verwacht met een technische aanpassing aan het mammografie-­apparaat het comfort flink te kunnen verbeteren. ‘Door de montage van een gebogen plaat wordt voortaan tijdens het maken van een röntgenfoto aanzienlijk minder druk op de borst uitgeoefend’, zegt radioloog Alexander Venmans.

    ‘Bij circa zeventig procent van de vrouwen zorgt het samendrukken van de borst voor pijnklachten. Dit platdrukken is noodzakelijk om eventuele afwijkingen goed in beeld te kunnen brengen. Patiënten zijn echter soms zó angstig voor het maken van een borstfoto, dat ze wegblijven. Door de vervanging van de horizontale drukplaat door een gebogen variant is het maken van een foto nu echt veel minder belastend. De nieuwe plaat volgt de vorm van de borst. Dat verhoogt het comfort zonder dat aan kwaliteit wordt ingeboet’, aldus Venmans. Deze innovatie – aangeduid als SmartCurve – is geleverd door Hologic, een Amerikaanse producent van medische apparatuur. Het ETZ maakt als eerste ziekenhuis in Brabant gebruik van deze noviteit.

    Vinding
    De technieken om borstfoto’s te maken, zijn in de afgelopen jaren flink verbeterd. Zo maken de radiologen in het ETZ al enkele jaren gebruik van 3D-mammografie. Door het maken van driedimensionale borstfoto’s kunnen ze meer (kwaadaardige) tumoren opsporen en is minder aanvullend onderzoek nodig. Met de SmartCurce is nu ook aandacht besteed aan het comfort tijdens het onderzoek. De SmartCurve is op twee röntgenapparaten in het ETZ geïnstalleerd. Met jaarlijks circa 10.000 mammogrammen is het ETZ een van de grootste mammacentra van Nederland.

    ‘Roze lintje’ voor goede borstkankerzorg
    Het mammateam van het ETZ heeft weer het ‘roze lintje’ van Borstkankervereniging Nederland (BVN) ontvangen. Dit keurmerk wordt toegekend aan ziekenhuizen die zich onderscheiden door patiëntgerichte borstkankerzorg. Het ETZ verdient het lintje omdat het ziekenhuis voldoet aan de verplichte criteria gebaseerd op wat patiënten belangrijk vinden in de borstkankerzorg. Het beeldmerk van het roze lintje geeft symbolisch aan dat het ETZ voldoet aan de eisen van goede borstkankerzorg zoals BVN die stelt.

    Samen beslissen
    Een thema waaraan BVN voor het tweede jaar op rij veel gewicht toekent, is gedeelde besluitvorming, ofwel ‘Samen beslissen’. De patiënt wordt uitgenodigd en ondersteund om samen met de zorgverlener na te denken en te beslissen over de zorg die het beste bij hem of haar past; iets wat bij het ETZ symbool staat voor ‘buitengewone zorg’. De keuze voor een behandeling, of juist ervoor kiezen geen behandeling te ondergaan, hangt nauw samen met wat een patiënt belangrijk vindt in zijn of haar leven. En dat gesprek aangaan in de spreekkamer is volgens het ETZ zorg toegespitst op de patiënt. BVN legt nadruk op ‘Samen beslissen’ omdat bij borstkanker vaak meerdere behandel­opties mogelijk zijn.

    Mammapoli
    De mammapoli van het ETZ behandelt jaarlijks vele honderden nieuwe patiënten. De poli biedt een snel diagnostisch traject. In een ochtend krijgen patiënten een gesprek, lichamelijk onderzoek, mammografie (röntgenfoto van de borsten), echo en indien nodig een punctie. Hierdoor kunnen patiënten vaak dezelfde dag worden gerustgesteld. Bij een punctie is binnen een tot drie dagen een diagnose gesteld.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply