Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Het scheidingsstappenplan
    Rate this post

    Verdriet, teleurstelling, en soms een sprankje opluchting. De liefde is over en de scheidingspapieren liggen op tafel. Nu breekt er een periode aan waarin er veel moet worden geregeld. Niet alleen moet je je hoofd breken over allerlei vraagstukken, ook ben je in een rollercoaster van emoties beland. Hoe regel je alles en waar begin je? 

    Natuurlijk ligt er geen kant-en-klaar stappenplan voor je klaar wanneer je gaat scheiden. Maar het kan wel helpen om net dat kleine beetje houvast te hebben. Hieronder wordt een eenvoudig stappenplan weergegeven om jou op weg te helpen. 

    Stap 1: Neem de tijd 

    Neem van begin af aan de tijd om alles goed te regelen. Het duurt langer dan een week voordat een scheiding helemaal rond is. Ondanks dat het een zware periode is, probeer je scheiding vanaf het eerste moment bespreekbaar te houden. 

    Stap 2: Zoek de juiste hulp

    Een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter. Daarvoor heb je een advocaat of scheidingsmediator nodig. Deze professionals zijn gericht op harmonie, en proberen de scheiding samen met jou en je partner goed én zonder frustraties te laten verlopen. 

    Stap 3: Maak afspraken over de kinderen

    Wie gaat er voor de kinderen zorgen? Een ontzettend -belangrijke vraag: misschien wel de belangrijkste. Als je wilt scheiden, moet je een ouderschapsplan opstellen. Hierin staan de onderwerpen als de dagelijkse zorg,communi-catie en de financiën beschreven. Het is belangrijk om de kinderen te betrekken bij het maken van het ouderschapsplan. Uiteraard kan jullie advocaat of scheidingsmediator jou en jouw partner van het nodige advies voorzien. 

    Stap 4: Maak concrete afspraken over de financiën 

    Een echtscheiding regelen betekent vooral goede en concrete afspraken maken. Vragen als ‘Wat doen we met het huis en de bezittingen?’ en ‘Wat is de hoogte van de alimentatie?’ komen allemaal aan bod. Probeer deze dingen eerst samen te bespreken. Hoe meer je samen alvast overlegd, hoe beter de advocaat of scheidingsmediator jullie kan helpen. De afspraken worden door de advocaat of scheidingsmediator vastgelegd in het scheidingsconvenant. 

    Stap 5: Naar de rechter

    Wanneer jij en je partner overal afspraken over hebben gemaakt, is de scheiding bij de rechtbank slechts nog een formaliteit en wordt deze geheel schriftelijk afgewikkeld.

    Advocaten in echtscheiding en mediation

    Wieteke en Patricia van VZ advocaten: ‘Een scheiding is helaas soms onvermijdelijk, maar je hebt áltijd een keuze om het in goed overleg met elkaar te regelen. Met name als er kinderen in het spel zijn. Wij zijn van mening dat ouders er eerst altijd alles aan moeten doen om samen tot afspraken te komen. Voor de kinderen is het namelijk van het grootste belang dat de ouders duidelijke afspraken maken, zodat conflicten voorkomen kunnen worden. Al deze gemaakte afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Dit is sinds 2009 verplicht als je gaat scheiden. Wij kunnen (middels mediation) helpen bij het opstellen van zo’n ouderschapsplan.’

    Verrassende feiten over scheiden: 

    • Van de in 2010 gescheiden ouders koos 27% voor co-ouderschap. De kinderen wonen dan ongeveer net zo vaak bij de vader als bij de moeder. Twee jaar na de scheiding had 80% nog steeds een co-ouderschap. 

    • Meer dan 600.000 kinderen onder de 17 jaar woonden in 2015 niet in een gezin met twee eigen ouders. Dat waren er bijna 200.000 meer dan twintig jaar eerder. 

    • Steeds meer vrouwen hebben op 40-jarige leeftijd een relatiebreuk (na samenwonen of huwelijk) achter de rug. Van de vrouwen geboren tussen 1965 en 1970 was dat bijna 1 op de 3!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply