Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Hoe doe je dat: ‘jezelf zijn’?
    4/4 - (1 stemmen)

    ‘Beauty begins the moment you decide to be yourself’: een prachtige quote van Coco Chanel, en nog steeds helemaal actueel. Hoewel… Voor de meesten van ons is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat: ‘jezelf zijn’? Hoe weet je nou wat jou ‘jou’ maakt? Zowel in ons privé- als in ons professionele leven komen we in ons gedrag en emoties dingen tegen die niet helemaal eigen zijn. Soms hebben we het in de gaten als dat gebeurt, maar vaker gebeurt het vanzelf, zonder dat we erop letten.

    Is het belangrijk? Ja, dat is het zeker. Want volhouden wat niet bij je past, kost energie. Daar loop je op leeg. Of het nou gaat om gedrag, gedachtes of emoties of een combinatie daarvan: als het niet synchroon loopt met jouw waarlijke zelf, dan bots je daar op een gegeven moment tegenaan. Dan lijken dingen ineens tegen te zitten. Dan kost dat wat je eerst gedachteloos deed moeite. Dat komt vaak doordat je geen aandacht (meer) hebt voor wat er voor jou toe doet. En eerlijk is eerlijk: stilstaan bij jouw waarheden kan confronterend zijn, vooral als dat je eraan herinnert dat je misschien niet op het juiste (lees: jouw) spoor zit.

    Toen Eric Schmidt CEO van Google was, sprak hij de beroemde woorden: ‘We runnen dit bedrijf op vragen; niet op antwoorden.’ Dat is een mooi begin: jezelf regelmatig vragen hoe het met je gaat. En neem dan de tijd en ruimte om het antwoord in je te laten opkomen. Daarbij geldt dat schuld en oordeel het verleden niet kunnen veranderen, net zo min als angst de toekomst kan veranderen.

    Maar hoe kom je erachter wat bij je past, wat jouw waarheid is en hoe je die kunt leven? Vaak is het een gecombineerd proces van afscheid nemen en opnieuw verbinden. Afscheid mag je nemen van de regels, de overtuigingen en de verwachtingen die je in het verleden van anderen hebt overgenomen. Denk aan ouders, leraren, buurvrouwen, bazen en partners. Als je jezelf daarvan ‘schoont’, ben je al een heel stuk dichter bij je authentieke zelf. Vervolgens verbind je je opnieuw met de oorspronkelijke kwaliteiten die je in dit leven hebt meegekregen, als een soort persoonlijke schatkist waar eigenschappen in verborgen liggen die soms onder het stof zitten of misschien zelfs zijn vergeten.

    Je maakt de balans op van wat je wilt houden, wat je wilt koesteren en ontwikkelen, en welke dingen niet (meer) nodig zijn. Dit is een persoonlijk proces dat voor iedereen anders is. Schoonheid begint waar je binnen- en buitenwereld met elkaar gelijk lopen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply