Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Hoe fris ruikt jouw adem?
    Rate this post

    Je kent ze vast wel: mensen die een onaangename geur verspreiden zodra ze hun mond open doen. Uit goed fatsoen beheers je je, maar het liefst zou je meters achteruit deinzen wanneer je met hem of haar in gesprek raakt. Maar hoe zit het met jouw eigen adem? Hoe gezond is jouw mond?

    Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een slechte adem. Een aantal is door een goede mondverzorging te voorkomen, omdat je dan tandplak uit de mond verwijdert. Tandplak kan voor een slechte adem zorgen doordat tandplak onder andere tot tandvleesontstekingen kan leiden. Tandvleesontstekingen veroorzaken een nare geur. Wist je dat tandplak voor het grootste deel uit bacteriën bestaat? Bacteriën achter op de tong produceren stinkende gassen. Daarom is dagelijks poetsen ook zo belangrijk, ook op de plekjes waar je lastig bij kunt. De mondhygiënist kan je precies laten zien hoe goed je poetst en je tips geven om je mondhygiëne te verbeteren.

    Zuren en tandglazuur
    Let er overigens wel op, dat je niet direct na het eten of drinken je tanden poetst. Door te eten of te drinken ontstaan er in je mond zuren. Hierdoor wordt het glazuur aangetast en wordt het zachter. Dat hoeft niet erg te zijn, want door de beschermende werking van je speeksel worden zuren geneutraliseerd. Geef je gebit daarom de tijd om te herstellen na een maaltijd of tussendoortje. Beperk je eet- en drinkmomenten daarom tot zeven per dag. Veel voedingsmiddelen bevatten zelf ook zuren. Als je direct daarna je tanden zou gaan poetsen, is het glazuur nog zacht, waardoor je meer glazuur wegpoetst. Het oplossen van glazuur door zuren noemen we ‘erosie’. Vooral een pas doorgekomen tand is nog wat zacht van zichzelf. Zuren zijn daarom extra schadelijk voor het gebit van kinderen tot ongeveer 16 jaar. Maar ook na het 16e levensjaar is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

    Algehele gezondheid
    Om zo lang mogelijk van een gezond gebit te kunnen genieten, is regelmatig onderhoud door een professional een must. Net zoals je je auto regelmatig voor een onderhoudsbeurt naar de garage brengt, is een bezoek aan de mondhygiënist net zo belangrijk voor een gezonde mond. Wees zuinig op je gebit! Een gezonde mond en vooral gezond tandvlees is namelijk niet alleen belangrijk voor de levensduur van je gebit. Er zijn toenemende aanwijzingen dat een ernstige tandvleesontsteking, ook wel ‘parodontitis’ genaamd, een negatieve invloed heeft op je algehele gezondheid. Parodontitis wordt in verband gebracht met een vergroot risico op hart- en vaatziekten, vroeggeboren baby’s, dementie en reumatoïde artritis. Er zijn infecties gemeld van hartkleppen, pacemaker en hersenweefsel door mondbacteriën. Mensen met diabetes zijn bovendien minder goed te reguleren als ze parodontitis hebben. Maar andersom is het ook zo dat mensen met diabetes een grotere kans hebben op het ontstaan van parodontitis vanwege een hogere ontstekingsgevoeligheid. Een goede mondzorg is dan extra belangrijk. Een gezonde mond is nog veel belangrijker dan tot nu toe altijd gedacht werd. Het voorkomen van aandoeningen in je mond komt je algehele gezondheid ten goede. Voorkomen is beter dan genezen.

    Direct toegankelijk
    Mondhygiënisten zijn er voor iedereen, van jong tot oud, en zijn direct toegankelijk. Kinderen tot 18 jaar worden ook nog eens kosteloos behandeld, omdat ze vallen onder de basiszorgverzekering.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply