Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Hoe gaat het met je kind?

  Opgroeien en opvoeden gaat gelukkig meestal goed en zonder problemen. Toch gaat het niet altijd vanzelf. Soms kun je best een steuntje in de rug gebruiken. 

  Daarvoor kun je bij JGZ terecht. Vroeger was het consultatiebureau alleen gericht op kinderen tot 4 jaar. Daarna ging je naar de ‘schoolarts’. Tegenwoordig verzorgt JGZ de preventieve gezondheidszorg voor alle kinderen vanaf de geboorte tot 18 jaar. De naam ‘consultatiebureau’ wordt nog steeds gebruikt voor de kleintjes.

  Net een baby gekregen? Help!

  In de eerste weken na de geboorte heb je waarschijnlijk een hoop vragen. Bij JGZ krijg je antwoord op vragen over het verzorgen van je baby, voeding en de eerste hapjes. Eén van de dingen waar de meeste moeders in het begin tegenaan lopen, is het ritme van hun baby. Hij wil bijvoorbeeld alleen maar overdag slapen en is ’s nachts klaarwakker, terwijl jij eens lang wilt doorslapen. 

  Huisbezoek

  Als je kindje ongeveer 2 weken oud is, komt de jeugd-verpleegkundige bij je thuis voor een kennismakings-bezoek. Tijdens deze eerste afspraak kijkt de jeugd-verpleegkundige hoe het met jou en je baby is en legt ze uit wat je van JGZ kunt verwachten.

  Naar het consultatiebureau

  Bij ieder bezoek wordt je kind gewogen en gemeten. Daarnaast worden de oren, ogen, spraak en motoriek van je kind onderzocht. Door simpele testjes kunnen ze bij het consultatiebureau nagaan of je kind zich ‘normaal’ ontwikkelt. Zo heb je iedere keer de controle of je kind het goed doet. 

  Medische vragen

  Niet alleen de dagelijkse verzorging van je baby is belangrijk. Ook met dingen waarvan je je afvraagt of het normaal is dat je baby er last van heeft, kan het consultatie-bureau helpen. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige kan je vertellen of het gaat om een onschuldig kwaaltje of dat je baby misschien echt ziek is. Ze geven je advies en verwijzen je zo nodig ook door naar een andere hulp-verlener die je verder kan helpen. Je kind krijgt ook vaccinaties, zodat hij beschermd is tegen een flink aantal infectieziekten.

  Tussentijdse vragen

  Tijdens de inloopspreekuren kun je op het consultatie-bureau terecht zonder afspraak. Waar en wanneer vind je op www.jgzzhw.nl. Je kunt ook bellen naar het telefonisch spreekuur. Elke werkdag tussen 8.30 en 12.30 uur zit een jeugdverpleegkundige klaar om je vragen te beantwoorden. Bel hiervoor naar 088-0549999 (optie 2).

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply