Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Hoe gezond eet jij?
    Rate this post

    Per jaar krijgen meer dan 100.000 mensen in Nederland kanker. In 2017 -waren dat er meer, namelijk 109.663 mensen. Naar schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou ongeveer 40% van alle gevallen van kanker voorkomen kunnen worden. Dat komt neer op bijna 44.000 mensen… Tijd om preventief aan de slag te gaan!

    Uit wetenschappelijke onderzoeken volgt dat voeding een leefstijl een rol spelen bij het wel of niet krijgen van kanker. In mijn praktijk merk ik dat mensen zich gaan verdiepen in voeding en leefstijl als zijzelf of een dierbare de diagnose kanker heeft gekregen. Meestal vinden ze hun heil in lijn-gericht eetgedrag en volgen ze allerlei voedingstrends. Ze houden zich dan bezig met zogenaamde functional foods en superfoods, of verdiepen zich in het minimalisme, veganisme of flexitarisch eten. Zegt dat je allemaal niets? 

    De meeste van deze stromingen focussen zich met name op het afvallen, het minder eten van vlees of het rekening houden met het milieu. Anderen gaan op zoek naar het meest complexe voedingsmiddel dat álle voedingsstoffen bevat. Sommige mensen houden dat heel consequent vol, andere doen dit alleen wanneer het hen uitkomt. -Doordeweeks wel, maar niet in het weekend of in de vakantie. Vind jij het ook lastig om een gezonde leefstijl op te pakken? Ik geef je graag advies en ondersteuning. Hiervoor kun je bij me terecht in mijn praktijk, of ik kom bij je langs.

    Kim Zwakman

    Kankerpreventie: dit kun je doen!
    Om de kans op het ontwikkelen van kanker te verkleinen, zijn een aantal nieuwe richtlijnen opgesteld door een team van experts. Het volgen van deze richtlijnen helpt ook om de kans op andere ziekten als hart- en vaatziekten en diabetes te verlagen. 

    1 Blijf op een gezond gewicht
    Houd je gewicht binnen gezonde grenzen en voorkom gewichtstoename op volwassen leeftijd. Een gezond gewicht houdt in: een BMI tussen de 18,5 en 24,9.

    2 Beweeg
    Maak lichaamsbeweging onderdeel van je dagelijkse leven. Dus: loop meer en zit minder.

    3 Complete voeding
    Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten zoals bruine bonen en linzen. Gebruik geen voedingssupplementen: probeer de voedingsstoffen die je nodig hebt alleen uit voeding te halen.

    4 Matig fastfood
    Let op je inname van fastfood en ander voorbewerkt voedsel met veel vet, zetmeel of suiker. Het beperken van deze producten helpt je om minder calorieën binnen te krijgen en op een gezond gewicht te blijven.

    5 Rood vlees = no-go
    Beperk het eten van rood en bewerkt vlees. Onder rood vlees wordt verstaan; rund-, varken- en lamsvlees. Bewerkte vleessoorten zijn onder andere (knak)worsten, saucijzen en hamburgers. 

    6 Vermijd toegevoegd suiker en alcohol
    Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers, zoals water en ongezoete dranken. Ook kun je het beste geen alcohol drinken.

    7 Voor moeders
    Als het mogelijk is: geef je baby borstvoeding. Dit is goed voor zowel moeder als kind.

    8 Diagnose
    Heb je inmiddels de diagnose ‘kanker’ gekregen? Dan is het ook belangrijk om zoveel mogelijk deze aanbevelingen te volgen, zodat je minder zout, -verzadigde vetten en transvetten binnenkrijgt.

    9 Ook belangrijk
    Om je kans op kanker te verkleinen, is het ook belangrijk om niet te roken. Voorkom blootstelling aan tabak en een teveel aan zon. 

    Doe de test!
    Wil jij weten welke stappen je kunt maken om je leefstijl gezonder te maken, om zo de kans op kanker te verkleinen? Doe dan de nieuwe online test van het Wereld Kanker Onderzoekfonds (KWF). Hierin kom je erachter welke nieuwe aanbevelingen voor jou gelden en hoe je die in praktijk kunt brengen. 

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply