Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • ‘Huidtherapeut? Wat doe je dan precies?’
    Rate this post

    Heel vaak als er gevraagd wordt aan mij ‘Wat doe je voor werk?’ en ik vertel dat ik huidtherapeute en oedeemtherapeute ben, wordt er eerst een beetje bedenkelijk gekeken. Daarna volgt de vraag ‘Wat doe je dan precies?’ Dat is een goede vraag! 

    Het vak ‘huidtherapeut’ is een heel breed vakgebied. Ik behandel als huidtherapeute de gezonde, zieke of beschadigde huid, en dit in de breedste zin van het woord. De huid is namelijk het grootste orgaan dat wij hebben en hier kan van alles mee aan de hand zijn. Je probeert als huidtherapeute er alles aan te doen om klachten als gevolg van een huidaandoening te voorkomen, te verminderen of op te lossen. Het vakgebied is opgedeeld in twee richtingen, namelijk de integrale oedeemtherapie (gericht op vocht in de huid) en huidtherapie (gericht op de zorg rondom de huid).

    De klachten waar je last van kunt hebben als je een huid-aandoening hebt, kunnen zijn: jeuk, pijn, zwelling, bewegings-beperkingen of lichamelijke handicaps. Ook kunnen er psychische klachten zoals angstgevoelens of beperkingen samenhangen met de huidaandoening.
    Als dan de huidaandoening iets draaglijker gemaakt kan worden met een therapie of behandeling, kan iemand weer sterker staan in het dagelijks leven.

    De behandeling van iemand met een huidaandoening gaat vaak in samenwerking met een huisarts, plastisch chirurg, dermatoloog of andere specialist. Maar ook de samenwerking met een schoonheidsspecialiste kan heel zinvol zijn.

    Zoals ik al aangaf, is het werkgebied van een huidtherapeute heel breed. Iedereen, van jong tot oud, man of vrouw, kan gebruik maken van een huid- en oedeemtherapeute.

    Van acne tot oedeem (vocht) problemen of om cosmetische wensen (huidverbetering of verfraaiing van de huid) of medische redenen, bijvoorbeeld als iemand kanker heeft gehad of iemand heeft steunkousen nodig. Maar ook het preventief een bezoek brengen aan een huidtherapeute kan een huidprobleem voorkomen of verminderen. Meestal komen mensen bij mij in de praktijk na een doorverwijzing van de huisarts of specialist, maar je kunt ook zonder verwijzing naar een huidtherapeute toe.

    Aan welke behandelingen kun je nu denken? Acne, ongewenste haargroei of littekens na een operatie, maar ook behandeling van acnelittekens, verwijderen van huidoneffenheden, behandeling van pigmentvlekken, aanmeten therapeutische elastische kousen, behandeling van verschillende vormen van vocht, huidadvies en huidbeschadigingen. En verfraaiing en verbetering aan de huid, zoals micro-needling en peelingen. Er is veel mogelijk om jou de beste zorg te bieden voor je huid!

    De behandeling of therapie kan soms vergoed worden. Dit is afhankelijk van de behandeling die je wilt ondergaan en hoe uitgebreid je aanvullend verzekerd bent. Een enkele behandeling die je kunt ondergaan bij een huidtherapeute worden ook vergoed uit de basisverzekering.

    Wil je meer informatie of wil je advies over een klacht die je hebt aan je huid? Schroom dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met de praktijk. Of je kunt kijken op mijn website voor meer informatie.

    Maaike Ververs

    huid- en oedeemtherapeute

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply