Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Hulp bij jouw probleem
    Rate this post

    Waarom zou je een coach nodig kunnen hebben? Dat zou kunnen zijn als je tegen problemen aanloopt waar je wel wat hulp bij wilt: op het gebied van werk of relaties, een situatie waarin je steeds terechtkomt en die je anders wil, rouwverwerking, levensvraag.

    Gelukkig vinden de meeste mensen hulp en steun in hun eigen omgeving: familie, vrienden, collega’s… Maar soms is dat niet voldoende, of niet het soort hulp dat je zoekt, wil je liever hulp van iemand die jou niet kent, onbevooroordeeld is, de juiste vragen kan stellen op het juiste moment, en niet meteen een mening of hét antwoord heeft op jouw vraag of probleem.

    Zelfreflectie
    Als ik mensen vertel dat ik paardencoach ben, krijg ik vaak de opmerking dat paarden zo goed kunnen spiegelen. Ik denk dat ze veel meer doen. Belangrijk is dat je bereid bent tot zelfreflectie, waarbij mijn paard Tinky je waardevolle hulp geeft. Zoals die keer dat onze coachee erg haar best deed en gefocust was op het krijgen van de medewerking van Tinky, die niet van plan was om die te geven. Zodra ze zich echter ontspande en ‘gewoon’ deed wat ze moest doen, deed Tinky wat zij wilde. Ze snapte wat Tinky haar vertelde: ze moest haar eigen weg volgen en zich niet bezighouden met de reacties van anderen. Paarden hebben toegang tot ons onderbewustzijn waar onze gevoelens, herinneringen en ervaringen zitten; vaak de basis voor het antwoord op jouw vraag.

    Hindernissen nemen
    De hulp van coachpaarden kan bestaan uit het spiegelen van jouw situatie, waardoor je je bewust wordt van je instelling, maar ze helpen ook actief bij het vinden van de oplossing door samen hindernissen te nemen, keuzes te maken, knopen door te hakken of te troosten. Mijn rol is je te helpen in je denk- en verwerkingsproces en samen komen we zo stapje voor stapje bij het antwoord. De opdracht was om Tinky, zonder haar aan te raken, binnen een cirkel te krijgen. Onze coachee deed erg zijn best, maar niks lukte! Een collega-coachee stelde voor om dan de cirkel te verplaatsen. Dat wees hij resoluut van de hand: dat was niet de opdracht! Toen ik tijdens ons gesprek na afloop vroeg ‘Waarom niet?’, vond hij dat een soort valsspelen. Waarom vond hij dat…?

    Paard-en-coach lopen samen met coachee een eindje mee op zijn weg naar zijn doel, hem gevend wat hij nodig heeft, of dat nu een spiegel is of het befaamde duwtje in de rug. Pas als de coachee zegt: ‘Ik kan het nu verder zelf’, laten we hem los. Kortom: coachpaarden zijn mooie spiegels, én letterlijk coaches. En daarmee zoveel meer dan een spiegel!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply