Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Iedereen vergeet wel eens iets, toch?
    Rate this post

    Het is zaterdagochtend en ik sta voor de deur bij mijn moeder. ‘Hé, wat leuk. Kom binnen!’ roept ze enthousiast. Ik werp een blik op de auto. Mijn dochter van 6 drukt zenuwachtig haar neus tegen de binnenkant van het raam. ‘Nee, we moeten meteen gaan, mam’, zeg ik. Mijn moeder kijkt me verward aan. ‘Waarom? Wat gaan we doen?’

    Ongeduldig kijk ik haar aan. ‘Maartje moet afzwemmen. Kom, schiet op. We zijn al laat’ en ik werp een blik op mijn horloge. Mijn moeder schiet in de stress. Terwijl ze haar jas van de kapstok haalt, moppert ze dat ik dat eerder had moeten zeggen. Gehaast gaat ze op zoek naar haar tas en sleutels. ‘Waar heb ik die nou weer gelaten?’ Als we een paar minuten later in de auto zitten, klinkt er een stemmetje vanaf de achterbank: ‘Je was het toch niet vergeten hè, oma?’ ‘Nee, natuurlijk niet’ roept mijn moeder enthousiast. ‘Oma wordt gewoon een beetje ouder; dan vergeet iedereen wel eens wat!’

    Vergeetachtigheid of dementie?
    Dit is het verhaal van Babette, die zich al enige tijd zorgen maakt om het geheugen van haar moeder. Vergeetachtigheid? Of zou er toch meer aan de hand zijn?
    Zowel jonge als oudere mensen vergeten wel eens iets. Maar als iemand ouder wordt, maak je je eerder zorgen, zoals in het geval van Babette en haar moeder. Is er misschien sprake van dementie? En wat is eigenlijk het verschil tussen vergeetachtigheid en dementie?

    Trager geheugen
    Resi van Hooren, GZ-psycholoog bij Bruggerbosch vertelt: ‘Met het klimmen van de jaren worden het gehoor en het gezichtsvermogen wat minder, en het geheugen gaat wat trager functioneren. Iemand kan minder alert worden. Niet alles wordt meer goed in het geheugen opgeslagen, of het lukt niet zo goed om iets snel uit het geheugen tevoorschijn te halen. Dat heeft meestal niets te maken met dementie, maar met ouderdomsvergeetachtigheid.’ Ouderdomsvergeetachtigheid kan lastig zijn, maar maakt niet hulpbehoevend. Dementie doet dat vaak wel. Wanneer geheugenproblemen het dagelijks leven in de weg staan of wanneer er zich ook andere problemen voordoen, zoals de weg kwijtraken in een bekende omgeving, kan het een teken zijn dat er misschien meer aan de hand is. De directe omgeving gaat het dan ook vaak opvallen.

    Onderzoek
    Onderzoek kan aantonen of er sprake is van dementie of van ouderdomsvergeetachtigheid. Hiervoor kan het beste contact opgenomen worden met de huisarts. Hij/zij kan naar Bruggerbosch doorverwijzen. Resi: ‘Opname in een verpleeghuis is niet altijd direct noodzakelijk. Zeker wanneer je er vroeg bij bent, is er met de juiste hulp en ondersteuning thuis nog veel mogelijk. In Bruggerbosch geven we na een kortdurend onderzoek, bij de diagnose, ook meteen concrete tips en adviezen voor de familie. Dat kan gaan van een bezoek aan de dagbehandeling tot extra informatie voor de mantelzorger.’ Er zijn veel mogelijkheden voor ondersteuning en begeleiding.

    Herken je je in het verhaal van Babette? Wil je graag meer weten over dementie of wat Bruggerbosch hierin kan betekenen? Kijk eens op de website of neem contact op met een van de maatschappelijk werkers van Bruggerbosch.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply