Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • ‘Ik ben toch niet gek?’
    Rate this post

    ‘Naar een jongerentherapeut? Ik ben toch niet gek?’ Dat hoor ik vaak van jongeren. Voor lichamelijke klachten ga je naar de huisarts. Dat spreekt vanzelf. Het zou mooi zijn om bij psychische klachten net zo vanzelfsprekend naar een (jongeren)therapeut/ -coach te gaan.

    Jongeren leren alles over Napoleon, het skelet en grammatica, maar niemand vertelt hen iets over omgaan met gedachten, gevoelens en hun ingewikkelde superdrukke leven. Het is soms al gewoon hartstikke moeilijk om jong te zijn, en helemaal als er problemen bij komen.
    Een integratieve jongerentherapeut werkt samen met de jongere naar meer mogelijkheden en keuzes. Wat is het doel en hoe dit te bereiken? Hoe de jongere is en wat zijn of haar hulpvraag is, bepalen hoe de therapie vorm krijgt. Enerzijds werken aan wat de jongere kan veranderen in zijn of haar leven en anderzijds werken in de binnenwereld, waar bepaald wordt hoe je dingen ervaart, welke beslissingen je neemt, wat voor doelstellingen je voor jezelf wilt. In de therapie wordt veel gebruik gemaakt van verbeelding als krachtig veranderingsinstrument. Praten en denken over de problemen is vaak al uitgebreid geprobeerd en heeft onvoldoende geholpen.
    Waarom een aparte therapie voor jongeren? Jongeren zijn nog in ontwikkeling. Hun therapie / counseling stem ik af op hoe ver ze al in hun ontwikkeling zijn, welke vaardigheden en mogelijkheden ze al hebben, zodat ze de volgende ontwikkelingsstap kunnen maken.
    Zo bekeken is de vaak succesvolle kortdurende integratieve jongerentherapie/ -coaching eigenlijk een prachtig cadeau, want wat is er nu mooier dan bij moeilijkheden er zelf voor zorgen dat je snel weer lekker in je vel zit?

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply