Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • ‘Ik heb zó gehuild toen ik hoorde dat mijn borst eraf moest’
    Rate this post

    Elke ochtend als ik uit de douche stap en me voor de spiegel afdroog, ben ik weer blij met het resultaat. Van een afstandje zie je niet direct iets aan mijn borsten. Totdat je beter kijkt. Er loopt een litteken boven mijn tepel langs en er is een litteken onder mijn borst te zien. Ook op mijn buik siert een litteken. Toch zien mijn borsten er verder heel natuurlijk uit. Het gevoel in mijn linkerborst is niet meer teruggekomen, maar het voelt wel weer als míjn borst. Als een volwaardig deel van mijn lichaam. Een echt kunststukje.

    Ik kan het gevoel dat er door me heenging toen ik te horen kreeg dat ik borstkanker had nog zo oproepen. Vreselijk. Alsof de grond onder mijn voeten vandaan werd geslagen. Het was het begin van een heftig jaar dat ik niet meer graag zou overdoen. De behandelingen waren heftig. Vooral de chemotherapie vond ik verschrikkelijk. Ik verloor mijn haar en ben na elke kuur steeds zó beroerd! En daarna die borstamputatie. Nee, dat was ook niet niks. Wat heb ik daar om gehuild. Mijn borst moest eraf! Dat voelde toch als afscheid nemen van een deel van mijn vrouwelijkheid.

    Ik heb toen een uitgebreid gesprek gehad met de plastisch chirurg. Het was bij mij mogelijk om direct, al tijdens de operatie, een begin te maken met de borstreconstructie. Bij mij is er lichaamseigen weefsel uit mijn buik gebruikt om een nieuwe borst te creëren. Het schijnt een technisch moeilijke operatie te zijn die veel ervaring van de plastisch chirurg vraagt. Het is echt een stukje vakmanschap. De operatie heeft zo’n zeven uur geduurd en ik heb bijna een week in het ziekenhuis gelegen, maar dat had ik er wel voor over.
    Later heb ik nog een kleine operatie ondergaan om de tepel en tepelhof te reconstrueren. Het is zó bijzonder wat ze tegenwoordig allemaal kunnen! Toen alles goed genezen was, is er zelfs nog een tepelhof getatoeëerd. Het ziet er heel natuurlijk uit. Het maakt dat ik me weer helemaal vrouw voel.

    Anne-Marije (37)

    Expert aan het woord: Chantal Mouës-Vink
    Allereerst bekijk ik samen met jou welke reconstructievorm de beste optie is. Heb je bijvoorbeeld in het verleden een keizersnede of een kijkbuisoperatie gehad, dan kun je voor een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel kiezen. Dit kan echter niet wanneer je een grote buikwandoperatie hebt gehad, als je bloedvaatjes in een slechte conditie zijn of wanneer je te slank of juist te zwaar bent.
    Ik merk dat vrouwen uiteindelijk altijd 100% blij zijn dat ze voor een operatie met lichaamseigen weefsel hebben gekozen. Ze voelen zich weer in balans met twee borsten. Uiteraard zit hier een traject aan vast met een langere hersteltijd. De eerste twee weken zijn het meest heftig. Verder ligt het aan je functie hoe snel je weer aan het werk kunt gaan. Met een kantoorfunctie kan dit eerder dan met een fysieke functie. Na twee of drie weken zie ik je op het verbandspreekuur en na drie maanden kom je nog een keer langs. Ik merk dat deze spreekuren zowel fijn voor jou als voor mij zijn. Tijdens deze spreekuren kun namelijk al je vragen stellen en ik bekijk of de wonden goed helen.

    Borstreconstructie
    In het geval van een (gedeeltelijke) borstamputatie opereren de oncologisch chirurg en de plastisch chirurg vaak samen.
    Nadat de chirurg de tumor bij een borstsparende operatie weg gesneden heeft, zorgt de plastisch chirurg er met behulp van oncoplastische technieken voor dat de vorm van de geopereerde borst zo mooi mogelijk blijft. De tumor kan dan ruim verwijderd worden, waarna het overgebleven weefsel gemodelleerd wordt. Soms wordt tegelijkertijd een borstverkleining van de gezonde borst uitgevoerd, zodat deze dezelfde grootte en contour krijgt als de aangetaste borst.
    Bij een amputatie van de borst werken de oncologisch chirurg en plastisch chirurg eveneens samen. Nog tijdens de operatie kan dan worden begonnen met de reconstructie door direct een tissue-expander, prothese of lichaamseigen weefsel van bijvoorbeeld de buik te gebruiken. Wanneer je dit direct doet, kun je zoveel mogelijk huid van de borst behouden.

    Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland
    In het Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland werken plastisch chirurgen van de vakgroep Plastische Chirurgie van het Medisch Centrum Leeuwarden. Het CEC Friesland is een professioneel georganiseerde kliniek die al sinds 1998 bestaat. Met de jarenlange ervaring leveren de medewerkers topzorg op het gebied van esthetische chirurgie en bieden ze een breed scala aan behandelingen. De behandelingen worden uitgevoerd in een veilige ziekenhuissetting,
    na uitgebreide analyse van jouw vragen en verwachtingen over jouw uiterlijk. Cliëntvriendelijkheid,
    goede en zo volledig mogelijke voorlichting en het waarborgen van kwaliteit van zorg kenmerken het CEC Friesland. Naast nieuwe consulten verrichten de plastisch chirurgen ook second opinions. De plastisch chirurgen van het CEC Friesland zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC).

    Veelgestelde vragen

    Heb ik bij de borstreconstructie een keuze welke methode wordt toegepast?
    Het is van verschillende factoren afhankelijk of er gebruikgemaakt kan worden van een tissue-expander, prothese of lichaamseigen weefsel. De plastisch chirurg vertelt je precies wat voor jou medisch gezien de meest ideale behandeling is.

    Kan een borstreconstructie ook op een later tijdstip worden uitgevoerd?
    Ja, dat gebeurt vaak wanneer er nog bestraling plaats gaat vinden. Dan kun je beter wachten tot alle onderliggende weefsels goed zijn hersteld.

    Wordt de operatie vergoed?
    Een borstreconstructie wordt niet gezien als een cosmetische ingreep en daarom wordt het in principe door alle zorgverzekeraars vergoed.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply