Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Implantaten voor een muurvaste  gebitsprothese
    4/4 - (1 stemmen)

    In Nederland dragen zo’n drie miljoen mensen een kunstgebit. Ruim de helft van deze groep heeft in meer of mindere mate problemen met hun ­gebitsprothese. En dat is niet nodig, zo stelt de ­Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT). Want dankzij moderne technieken kunnen ook mensen met een kunstgebit gewoon lachen en eten. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een kunstgebit op implantaten.

    Als de natuurlijke tanden en kiezen niet meer te behouden zijn, was tot voor kort het losse kunstgebit de enige oplossing. Maar sommige mensen ondervinden daarbij hinder met eten en spreken. Sinds enige tijd is het ook mogelijk om op relatief eenvoudige wijze implantaten aan te brengen waarmee het gebit simpelweg wordt ‘vastgeklikt’. Op dit gebied heeft zich een ware revolutie voltrokken. Vroeger was het plaatsen van implantaten een forse ingreep, maar vandaag de dag is het plaatsen van een implantaat een patiëntvriendelijke behandeling. Na een periode van zes tot twaalf weken is het mogelijk om het gebit op implantaten te gebruiken. Tot deze tijd kun je het oude gebit gewoon blijven dragen, en de tandprotheticus zorgt voor een ­tussentijdse aanpassing van het kunstgebit.

    Wat is een implantaat?
    Een implantaat is een kunstwortel in de vorm van een titanium schroefje die in de kaak wordt geplaatst, op de plaats van de verdwenen tanden of kiezen. Het is niet nodig om de gehele kaak van implantaten te voorzien; vaak zijn twee tot vier kunstwortels voldoende om het kunstgebit te bevestigen. In de meeste gevallen wordt een implantaat-systeem toegepast voor de onderkaak. Implantaten of kunstwortels voor een bovenkaak komen minder vaak voor.

    Samenwerking met implantoloog
    Een implantaat wordt meestal geplaatst als er problemen zijn met een gewoon kunstgebit. Maar niet iedereen komt ervoor in aanmerking. De tandprotheticus adviseert of een kunstgebit op implantaten een goed alternatief kan zijn.
    De tandprotheticus werkt nauw samen met de implantoloog om te beoordelen of het plaatsen van implantaten mogelijk is. Na het implanteren wordt de patiënt terugverwezen naar de tandprotheticus. Deze maakt het kunstgebit dat perfect aansluit op de kunstwortels. Kort gezegd zijn er dus twee specialisten waarmee de patiënt te maken krijgt: de implantoloog als het gaat om het aanbrengen van de kunstwortels, en de tandprotheticus voor het aanmeten en vervaardigen van het gebit.

    De tandprothetici die zijn aangesloten bij de ONT staan garant voor een gebitsprothese op maat waar je jaren mee vooruit kunt. Als je meer wilt weten over gebitsprotheses, implantaten of de ONT, kijk dan op www.kunstgebit.nl.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply