Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Een indrukwekkende golf van emoties

  Een scheiding maak je meestal maar één keer in je leven mee. En dat is meer dan genoeg, want tijdens een scheiding moet je veel zaken regelen en heb je te maken met allerlei emoties en meningen van anderen. In deze golf van emoties is het fijn als je terechtkunt bij een professional voor vragen, advies en een luisterend oor.

  Els Mintjes van Scheidingspraktijk Moving Moments is een warme en betrokken mediator die onlangs Bert en Jolanda begeleidde bij hun scheiding.

  ‘Veel rust en duidelijkheid’
  Bert (56 jaar): ‘We hebben enige tijd nodig gehad om te beslissen hoe we met onze relatie verder gingen. Uiteindelijk hebben we in goed overleg besloten om apart verder te gaan. Het is dan belangrijk dat je je focust op een nieuw begin waarbij je ernaar streeft om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen. Via een collega kwamen we bij Els terecht en door haar menselijke benadering sprak zij ons direct aan. De keuze voor een mediator is een gevoelskwestie in een situatie waarbij emoties sowieso al een grote rol spelen. Je vertrouwt allerlei persoonlijke informatie aan haar toe en bij Els voelde dat erg vertrouwd. Ik merkte dat zij in het begin van het traject veel tijd nam en goed lette op onze mentale situatie. Een scheiding moet je niet onderschatten. Er kwam ontzettend veel op ons af, en dan is het belangrijk dat we het allebei goed aankunnen. Uiteindelijk gaan we allebei onze eigen weg en het liefst in een situatie die zo goed mogelijk geregeld is. Els heeft veel mensenkennis en voelt dit haarfijn aan. Je merkt dat het in haar werkwijze zit ingebakken.

  Ik kom graag beslagen ten ijs en ik had dus al veel informatie ingewonnen voordat we bij Els kwamen. Zij had echter parate kennis en gaf daarbij ook duidelijk in welk gebied zij minder thuis was: voor fiscale zaken heeft zij een betrouwbaar contactpersoon. Ik vond deze duidelijkheid erg prettig en kan hieraan toevoegen dat Els qua kennis uitstekend voldeed aan de verwachtingen die ik van haar had. Als mediator wil je ervoor zorgen dat beide partijen zo goed mogelijk door de scheiding komen en daarna alles goed geregeld hebben. Zelf hadden we ook al goed over dingen nagedacht. Globaal kun je veel vinden op Google, maar het kan best lastig zijn om een regeling aan een praktijksituatie te koppelen. Els hielp ons hier heel goed bij.

  Een geluk bij een ongeluk was dat we vanwege onze financiële situatie in aanmerking kwamen voor een inkomensafhankelijke subsidie voor scheidingsmediation. Het loont om na te gaan of dit voor mensen in een soortgelijke situatie ook mogelijk is. Verder zou ik andere mensen willen meegeven dat, als het gezien de situatie mogelijk is, alle zaken in overleg te regelen. Een mediator is daarbij een nuttige ondersteuning en geeft veel rust en duidelijkheid in deze hectische periode.’

   ‘Een warme deken in een kille periode’
  Jolanda (57 jaar): ‘Na 32 jaar huwelijk besloten mijn, inmiddels, ex-man en ik in goed overleg om te gaan scheiden. Het was, en is, een ontzettend emotioneel proces waarbij je echt door een rouwperiode gaat. Omdat we alle zaken goed wilden regelen, schakelden we de hulp in van Els. We zochten een mediator die ons begeleidde in óns tempo en waarbij we ons thuisvoelden. Al vrij snel merkte ik dat Els de perfecte mediator voor ons was. Els nam alle tijd voor ons en had er geen problemen mee om een bepaald onderwerp voor de derde keer uit te leggen. Ze had echt oog voor de mens achter de scheiding en dat voelde als een heerlijk warme deken in deze kille periode.

  Qua financiële zaken zag ik een aantal beren op de weg, bijvoorbeeld hoe het zou gaan met ons koophuis. Els maakte visueel wat we onder de lijn zouden overhouden in de nieuwe situatie en dat gaf mij veel duidelijkheid en rust. Het gehele traject duurde ongeveer twee maanden, waarin ik erg op Els gesteld geraakt ben. Het was best emotioneel toen we de laatste afspraak hadden. Als blijk van dank hebben mijn ex-man en ik samen een symbolisch afscheidscadeau voor Els gekocht: een figuurtje op een surfboard, balancerend op een enorme golf. Ik ben Els erg dankbaar voor haar begeleiding, advies en emotionele ondersteuning!

  Nu is het tijd om het nieuwe leven te gaan vormgeven. Ik kreeg gelukkig vrij snel een ruim, licht huis aangeboden en de verhuizing is inmiddels achter de rug. Momenteel ben ik bezig om oude spullen een nieuwe plek te geven, waarbij veel herinneringen terugkomen. Eén van de wanden van mijn huis heb ik auberginepaars geverfd: een sprekende, warme kleur die symboliseert dat ik voortaan meer voor mezelf ga kiezen.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply