Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • De invloed van voeding op het gebit
    Rate this post

    Niet alleen de dagelijks verzorging van ons gebit, zoals poetsen, hebben invloed op ons gebit. Ook voeding speelt een belangrijke rol in het wel of niet ontstaan van verschillende aandoeningen in de mond.

    Cariës, oftewel een ‘gaatje’, ontstaat door de inwerking van zuren geproduceerd door bacteriën op de harde tandweefsels (glazuur, tandbeen en wortelcement). Dit is voornamelijk op plekken waar plak achterblijft. Ook verschillende voedingsstoffen hebben invloed op het krijgen van gaatjes. Een aantal productgroepen die cariogeen (cariësbevorderend) zijn, zijn suikers, andere zoet­middelen zoals honing, fruit, gedroogd fruit en fruitsappen, dranken die suiker bevatten; eigenlijk alle voedings­middelen die suiker bevatten. Producten die niet-cariogeen zijn, zijn dan dranken zonder suiker, groenten, melk­producten waaraan geen suiker is toegevoegd, kaas, graanproducten, vis, wild, gevogelte, vlees, ei, noten, zaden, oliën en vetten en kruiden en specerijen.

    Erosie
    Tanderosie is een vorm van gebitsslijtage waarbij het glazuur afslijt ten gevolge van directe inwerking van zuur. Zuren van buitenaf, uit voedingsmiddelen, maar ook zuren van binnenuit, van het maagzuur. Dit komt voor bij vaak overgeven ten gevolge van bepaalde aandoeningen.
    Voedingsmiddelen die erosiebevorderend zijn, zijn frisdranken (ook al smaken ze soms zoet – dit komt doordat de zuren gemaskeerd worden door suikers), bepaalde kruiden- of vruchtentheesoorten, alcoholische dranken, ingemaakte groenten zoals zilveruitjes, zuurkool en augurken, sladressing, fruit en dan voornamelijk bessen, appels en citrusfruit, sauzen zoals mayonaise en ketchup, gedroogd fruit, maar ook sommige soorten broodbeleg zoals jam en honing.

    Parodontitis en gingivitis
    Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees veroorzaakt door bacteriën. Bij parodontitis is niet alleen het tandvlees, maar ook andere weefsels, waaronder het kaakbot, ontstoken. Voeding speelt, zoals bij veel ziekten, een belangrijke rol bij het ontstaan en bij de preventie van gingivitis en parodontitis. Een tekort aan voedingsstoffen kan het weefsel rondom de tanden en kiezen verzwakken en de afweer tegen bacteriën verlagen.
    Voedingsstoffen die een ongunstige invloed hebben op het verloop van tandvleesontstekingen, zijn bijvoorbeeld suikers. Hoe meer suikers er gegeten worden, hoe meer plak er is. Ook kan een hoge suikerinname zorgen voor een toename van de ontsteking, evenals bij grote hoeveelheden verzadigd vet. Een tekort aan eiwit kan ervoor zorgen dat de ontsteking slechter geneest. Een tekort aan vitamine A en E kan zorgen voor een toename van de ontsteking.
    Voedingsvezels, antioxidanten, vitamines waaronder A-/ B-complex, D en E kunnen helpen tandvleesont­stekingen te voorkomen. Enkele onderzoeken laten zien dat de genezing beter verloopt door deze voedingsstoffen. In het algemeen laten verschillende onderzoeken zien dat gezonde voeding de behandeling van tandvlees­ontstekingen kan ondersteunen.

    Uiteraard spelen bij alle mondproblemen meerdere factoren een rol, maar voeding is hier een belangrijk onderdeel van. De mondhygiënist kan je specifieke voorlichting hierover geven.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply