Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Is jouw bekkenbodem de zwakste schakel?
    Rate this post

    Denk jij weleens na over je bekkenbodem? Als je geen klachten hebt, is het antwoord waarschijnlijk ‘nee’. Toch is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je bekkenbodem goed functioneert. De belangrijke spiergroep heeft het dagelijks namelijk erg druk met het dragen, sluiten, stabiliseren en opvangen van een verhoogde buikdruk. Daarnaast draagt de spier ook bij aan seksueel genot.

    Om deze belangrijke taken te kunnen uitvoeren, moeten de bekkenbodemspieren goed samenwerken met andere belangrijke spiergroepen zoals je buikspieren, rugspieren en middenrif. Als deze samenwerking niet meer optimaal is, kun je veel vervelende klachten krijgen, zoals rugpijn, urine- of ontlastingsverlies en pijn in de rug of onderbuik.

    Belangrijke schakel
    Een gecertificeerde bekkentherapeut kan je helpen met problemen in het gehele bekken- en ruggebied. Omdat het bekkengebied de belangrijkste schakel is tussen het samenwerken van gewrichten, banden en spieren, is het belangrijk dat de bekkenbodem goed blijft functioneren. Met hulp van de therapeut leer je bij oefentherapie de bekkenbodemspieren en de spieren die ermee samenwerken bewust te gebruiken.

    MedicalKinetics
    Inge Verhoeven is (kinder)oefentherapeut bij Oefentherapie Mensendieck Praktijk Tilburg Zuid. ‘Als oefentherapeut ben ik specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. Om dit te bereiken, kijken we samen naar je lichaamshouding en manieren van bewegen.’ Inge maakt hierbij gebruik van de nieuwe bewegingsleer MedicalKinetics. Hierover vertelt ze: ‘De oefeningen zijn gebaseerd op natuurlijke, dagelijkse bewegingen. Iedere oefening is zó samengesteld dat het gehele lichaam wordt aangesproken op stabiliteit, kracht en soepelheid.’ Ze voegt toe dat het hierdoor niet alleen werkt op het fysieke deel van het lichaam, maar op je hele systeem.

    Je kunt bij de praktijk ook terecht voor medical kinetics groepslessen, oefentherapie voor hoofdpijn en spanningsklachten of houding en sensomotorische integratie therapie.

    Veelvoorkomende symptomen bij bekkenpijn:
    – rugklachten
    – urineverlies
    – moeite om ontlasting op te houden
    – obstipatie
    – ademhalingsproblematiek
    – verzakkingsgevoel
    – pijn in de onderbuik
    – pijn bij het vrijen

    Kinderoefentherapie
    Inge Verhoeven behandelt in de praktijk niet alleen volwassenen, maar ook kinderen. Voor kinderen met een motorische achterstand of motorische ontwikkelingsproblemen kan oefentherapie uitkomst bieden. Je kunt hierbij denken aan asymmetrische motoriek, schrijfproblemen, moeite met bewaren van evenwicht en angstig of onzeker bewegen. Inge legt uit: ‘Spelenderwijs wordt er geoefend op het uitvoeren van basisvaardigheden. Het doel is dat je kindje hierdoor plezier en vaardigheid krijgt in bewegen en leert omgaan met het eigen lichaam. Deze positieve bewegingservaring kan helpen bij bijvoorbeeld spelen, sporten, schrijven, fietsen of kruipen. Soms zien we ook dat het zelfvertrouwen enorm toeneemt!’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply