Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Is jouw relatie een ‘should-I-stay-or-go’-situatie?
    Rate this post

    Je hebt het voor je uitgeschoven, verdrongen, je op je werk of andere dingen gestort om het niet onder ogen te zien. Je voelt je schuldig tegenover je partner, maar het is toch echt zo: je loopt met het idee rond om je relatie te verbreken. Een tijd van hevige twijfel, tegenstrijdige gevoelens, overwegingen, vragen en wisselende emoties breekt aan.

    Elke relatie kent ups en downs. Maar soms overwegen de ‘downs’. Het verliefde gevoel is verdwenen, er is geen seksuele intimiteit meer of je hebt elkaars minder leuke kanten ontdekt. Het is niet vreemd dat je twijfelt. Maar het beste antwoord op de vraag of het beter is dat jullie uit elkaar gaan, kun jij zelf het beste geven. Wees hierbij eerlijk tegen jezelf, en bedenk goed waarom je op dit moment niet gelukkig bent in je relatie.

    Je relatie beëindigen zónder ruzie: zó doe je dat!
    Als je zeker weet dat je niet meer met je partner verder wilt, is het moment dat je het hem of haar moet vertellen onvermijdelijk. Als je je relatie zo goed mogelijk verbreekt, is de kans op een vriendschap groter. Hierbij geldt dat een goede voorbereiding van dit gesprek het halve werk is. Zet op een rijtje wat je elkaar wilt vertellen en dat je alles duidelijk op een rijtje hebt. Plan het gesprek op een moment dat het jullie allebei goed uitkomt. Probeer tijdens dit gesprek je emoties onder controle te houden, en niet af te wijken van de belangrijkste redenen om je relatie te verbreken. Ook al weet je dat er heftige emoties bij je partner zullen ontstaan, probeer toch eerlijk te zijn en zo rustig en begripvol mogelijk te reageren. Op die manier worden ruzies en verwijten over en weer voorkomen. Troost bieden mag natuurlijk, maar draai niet om de feiten heen om het verdriet te verminderen. Anders krijgt je partner mogelijk de hoop dat alles nog goed komt. Tot slot is een goed afscheid belangrijk. Geef elkaar na het gesprek de tijd en de ruimte om de gebeurtenis en bijkomende nieuwe ontwikkelingen een plek te geven. De verliefde, verdrietige of boze gevoelens ebben langzaam weg, en maken eventueel plaats voor een vriendschap.

    Een relatie verbreken: soms komt er meer bij kijken dan je dacht. Bijvoorbeeld als jullie samen een huis hebben, of als er kinderen in het spel zijn. Het is dan goed om te weten dat je er niet alleen voor staat. Wij denken graag met je mee. Sta je nog niet op het punt om je relatie te verbreken, maar heb je er geen vertrouwen meer in? Dan kunnen we je altijd voorlichten over de gevolgen.

    – Patricia van der Zalm en Wieteke in het veld

    Twijfels over je relatie? Stel jezelf dan de volgende vragen:

    – Waardoor is het ongelukkige gevoel ontstaan?
    – Is het ongelukkige gevoel tijdelijk?
    – Blijf je bij je partner omdat je bang bent voor het onbekende?
    – Zie je je toekomst voor je met hem of haar?
    – Is er iets specifieks voorgevallen, zoals ruzie, ontrouw of oneerlijkheid? En heeft dit een onherstelbare breuk gecreëerd waarmee je niet kunt leven?

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply