Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Hij is weg…
    Rate this post

    De deur slaat met een harde knal dicht, het servies ligt gebroken op de vloer, je mascara verspreidt zich steeds verder over je gezicht: hij is weg. En hij komt nooit meer terug. Je zakt op de grond en opeens voel je twee kleine armpjes om je heen die je proberen te omhelzen. ‘ Ach, kleine Sophie’, zeg je, ‘het komt allemaal goed’.

    Je merkte dat het al een tijdje niet meer goed ging tussen jou en je man. Alle clichés kwamen uit de kast: ­overwerken, eten voor de TV in plaats van aan tafel, sexy jurkjes die steeds vaker veranderden in vale joggingpakken. De welbekende sleur. Toch wilde je niet opgeven; je kende hem immers al zo lang. Jeugdliefdes waren jullie. Vroeger onbezorgd en blij en nu vooral vermoeid. Toen kleine Sophie op de wereld kwam, leek het wel of jullie uit elkaar gedreven werden. Jij met de baby boven om borstvoeding te geven, hij die beneden op de bank in slaap gevallen was.

    Een maand later. Je zit op het terras met een dampende mok koffie. Er zijn wat kilo’s van je lichaam afgevallen, maar je hebt ook weer wat kleur op je gezicht. Sophie smikkelt van haar ijsje. ‘Komt papa ook nog? Ik wil met papa naar de kinderboerderij!’ Je veegt wat ijs van haar wang en zegt dat papa niet komt. ‘Papa komt je vrijdag ophalen. Dan kunnen jullie vast naar de kinderboerderij!’ ‘O, okee…’, klinkt het vanaf de andere kant van de tafel.

    Het scheelt dat je professionele hulp hebt kunnen zoeken van een mediator, want helder nadenken, dat kon je niet. Je had iemand nodig die de situatie objectief kon beoordelen, die voor jouw rechten opkwam, én voor die van je dochter. Die er mede voor zorgde dat wanneer het gebroken gezin bij elkaar was, de situatie niet verzandde in een oorlogsgebied. Sophie staat bij jou en Tom allebei gelukkig voorop. Door dat gemeenschappelijke belang ben je ervan overtuigd dat jullie er samen uit kunnen komen.
    Expert aan het woord

    Een scheiding maakt een wirwar van emoties los. Bij de ouders, maar zeker ook bij het kind. De ervaring leert dat kinderen zichzelf vaak weg­cijferen tijdens een scheiding, omdat ze loyaal zijn aan hun ouders. Daar schuilt ook direct het gevaar in. Sophie heeft niet voor de scheiding gekozen, en toch moet het meisje omgaan met al deze veranderingen.
    Een mediator helpt mensen met een conflict om er samen uit te komen, zoals bij een echtscheiding. Een mediator is een professionele bemiddelaar die volledig onafhankelijk werkt. Een mediator kiest geen kant, of het moet de kant van het kind zijn, en neemt ook geen standpunt in. De belangrijkste voorwaarde voor mediation? Beide partijen moeten er vrijwillig aan mee willen werken.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply