Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
2/4 - (1 stemmen)
  • ‘Jammer dat ik hiermee niet eerder naar de dokter ben gegaan’
    2/4 - (1 stemmen)

    Bekkenbodemklachten zijn klachten die het leven een stuk moeilijker maken. Toch lopen veel vrouwen er lang mee door. Waarom? Omdat klachten met een urologische of gynaecologische oorzaak vaak nog taboe zijn. Er wordt te weinig over gepraat en daardoor worden de klachten voor lief genomen. Maar bekkenbodemklachten zijn goed te behandelen, waardoor de kwaliteit van leven verbetert. 

    Eén miljoen mensen, vrouwen én mannen, in Nederland hebben bekkenbodemklachten: blaasproblemen, urineverlies, plasklachten, seksuele klachten maar ook ontlastingsklachten of verzakkingen van de vagina of organen. Vrouwen met bekkenbodemklachten kunnen niet meer lang wandelen of fietsen en een staand beroep uitoefenen wordt ronduit moeilijk. En vaak voelen vrouwen zich onzeker en hebben ze moeite met seksualiteit.

    Wat zijn bekkenbodemklachten? 
    – Plasproblemen: het niet kunnen ophouden van plas, vaak moeten plassen, ongewild urineverlies, pijn of moeite hebben bij plassen. Veelvoorkomend is ongewild urineverlies bij hoesten of trampolinespringen.
    – Verzakkingen. Die herken je aan een zwaar gevoel, alsof een tampon dwars zit. Het kan ook zijn dat de tampon uit zichzelf naar buiten komt of dat je iets naar buiten ziet of voelt stulpen.
    – Ontlastingsklachten, zoals een moeilijke stoelgang, of juist vaak aandrang of verlies van ontlasting.

    Is er iets tegen te doen? Uroloog Barbara Schout van Alrijne Ziekenhuis: ‘Jazeker! Het ligt aan de klachten en de oorzaak ervan, wat er aan behandeling mogelijk is. Stressincontinentie, als je last hebt van ongewild urineverlies bij hoesten, niezen, lachen of sporten, kan aangepakt worden met bekkenbodemfysiotherapie. Soms is het gebruik van een speciale tampon, de continentietampon, al genoeg. Ook kan het plaatsen van een bandje aan de achterkant van de plasbuis een optie zijn.

    Bij aandrang-urineverlies is een andere aanpak nodig. Zo is er medicatie die de zenuw uitschakelt die het signaal geeft voor de aandrang om te plassen. Dit kan ook door zenuwtherapie, door middel van een klein naaldje met elektrische stimulatie. En soms wordt gekozen voor botoxinjecties in de blaas, om een overactieve blaas rustiger te maken. Ook voor aandrangklachten kan bekkenfysiotherapie een rol spelen.’

    Gynaecoloog Maaike Stapert Maaike Stapert behandelt vrouwen met verzakkingsklachten. ‘Het begint bij het bewust worden van het feit dat je een bekkenbodem hebt. Vaak weten vrouwen niet wat de bekkenbodem is en waar die in het lichaam zit. Verzakkingen komen meestal voor bij vrouwen die de overgang voorbij zijn, maar ontstaan ook weleens na een bevalling. Een bevalling is het moment waarop je vagina enorm op de proef wordt gesteld. Wacht niet tot je alle bevallingen achter de rug hebt, maar werk aan je bekkenbodem, ook tussen de zwangerschappen door. Yoga en pilates zijn goede sportvarianten om de bekkenbodem te verstevigen.’

    Schout hoopt dat vrouwen met klachten zich sneller melden. ‘Vaak hoor ik patiënten zeggen ‘Jammer dat ik hiermee niet eerder naar de dokter ben gegaan’, en dat vind ik jammer.
    De kwaliteit van hun leven heeft daar lang onder te lijden gehad.’

    Over het Bekkenbodemcentrum
    Het Bekkenbodemcentrum van Alrijne Ziekenhuis is een multidisciplinair kenniscentrum samengesteld uit een team van gynaecologen, maag-, darm-, leverartsen, urologen, gespecialiseerd verpleegkundigen, bekkenfysiotherapeuten en continentie- en coloncare-verpleegkundigen. En ook seksuologen en psychologen van het ziekenhuis zijn soms betrokken bij de bekkenbodemzorg. Het Bekkenbodemcentrum is gehuisvest in twee Alrijne locaties: Alrijne Leiden en Alrijne Alphen aan den Rijn, maar patiënten met bekkenbodemklachten kunnen voor een poliklinische afspraak ook terecht in Alrijne Leiderdorp.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply