Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Je allereerste kennismaking
    Rate this post

    Eerst kom je erachter dat je zwanger bent, dan begin je het langzaam je familie en vrienden te vertellen. Stuk voor stuk prachtige en bijzondere momenten. Maar een van de meest speciale momenten vroeg in de zwangerschap is misschien wel die allereerste echo. Daar, op het scherm, zie je voor het eerst je nog piepkleine kindje in de buik. Hoe bijzonder is dat?

    Die echo’s zijn niet alleen voor ouders speciaal om te doen. Ook de echoscopiste geniet iedere keer van de babybeelden. Bovendien weet de echoscipist, door de vele ervaring in het maken van echo’s, precies waar je op moet letten in de beweeglijke echobeelden. Aan het woord is Klaartje Bakkeren, senior echoscopiste bij Echocentrum Het Haagse Hof in Den Haag, die vertelt over haar ervaringen bij het maken van de echo’s.

    Prille spanning
    De eerste echo is vaak tien tot twaalf weken in de zwangerschap. De ouders weten pas net dat er een baby aankomt, en lopen voorzichtig het kamertje in. ‘Die eerste echo is altijd wel een beetje spannend,’ vertelt Klaartje. ‘Voor mij is het ook altijd een hele opluchting om een bewegende baby in de buik te zien, dan ben je samen met ouders toch gelukkig. Ook zijn ze wel eens verrast hoe goed je de baby eigenlijk kunt zien met een echo!’

    Verschillende soorten echo’s
    Bij de termijnecho, die tussen de tiende en twaalfde week van de zwangerschap plaatsvindt, kan de echoscopist vaststellen hoe oud het kindje ongeveer is en daarmee de (verwachte) uitgerekende datum vaststellen. Daarna volgt de 20 wekenecho, waarbij de baby al een stuk verder is gegroeid en dus nog beter te controleren is of er zichtbare afwijkingen te zien zijn. In het begin krijg je een echo in 2D, waarmee je de ‘binnenkant’ kunt zien van de buik en het kindje, maar later zijn ook echo’s in 3D of zelfs 4D mogelijk, waarmee je voor het eerst het gezichtje in beeld kunt brengen. Je zorgverzekering vergoedt meestal twee echo’s. Daarnaast kan je verloskundige je later in het traject doorverwijzen naar het echocentrum voor een medische echo, bijvoorbeeld om de ligging of groei van de baby extra te kunnen controleren.

    Altijd bijzonder
    Voor ouders is zo’n echo elke keer weer bijzonder, vertelt Klaartje. ‘Mensen vinden het altijd mooi om het kindje even te zien. Zelfs al is er een medische reden voor de echo, we proberen altijd even aandacht te geven aan hoe het met de baby gaat. Soms gaapt een kindje net, soms geeft hij of zij net een trapje. Dat zien ouders dan gebeuren, waarbij de moeder zegt: ‘Dat voel ik, dat doet ‘ie dus dan!’ Dat is altijd even leuk.’ Je krijgt na een echo ook altijd een paar uitgeprinte foto’s van de echo mee. Als je wilt, kun je ook een usb-stick krijgen met bewegende beelden, voor een kleine extra bijdrage.

    Jongetje of meisje?
    Naast de medische echo’s kun je in het echocentrum ook pretecho’s laten maken, waaronder de geslachtsbepaling. Bij een geslachtsbepaling rond de vijftiende week, of bij de 20 wekenecho, is het geslacht vaak al te zien. Veel ouders staan te popelen om het te weten, vertelt Klaartje. Vaak komt de aap tijdens de echo dus al uit de mouw. Maar het gebeurt ook steeds vaker dat ouders het nog even een verrassing willen houden. Dan kan ze ook het geslacht op een mooi kaartje schrijven, die in een dichte envelop met ouders mee naar huis gaat samen met een ballon gevuld met blauwe of roze confetti… zodat ouders er een gender reveal omheen kunnen organiseren!

    Een prachtige tijd
    Ze vertelt dat het misschien lijkt alsof je als echoscopist steeds hetzelfde doet, maar schijn bedriegt. ‘Het is een heel afwisselend beroep. Bij iedereen ervaar je een andere emotie.’ Voor het maken van echo’s moet je wel oog hebben, zegt ze. ‘Echo’s maken is een vaardigheid. In Het Haagse Hof maken we honderden echo’s per jaar, we weten dus goed waar we op moeten letten. Het is ook een vaardigheid die je moet onderhouden. Eigenlijk lijkt het wat dat betreft een beetje op autorijden: als je lang de weg niet op gaat, rij je een stuk slordiger als je wel weer achter het stuur kruipt. Omdat we met meerdere collega’s werken, kunnen we elkaar ook hierbij ondersteunen. Zo kunnen we ouders op de beste manier helpen tijdens de spannende maar zeker ook prachtige tijd van een zwangerschap.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply