Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Je bent óók je verlies
    Rate this post

    Verlies: we krijgen er in ons leven allemaal mee te maken. Hoewel je misschien gelijk denkt aan het verlies van een dierbare die overlijdt, kent verlies vele vormen. Jij en je partner besluiten uit elkaar te gaan, je raakt je baan, gezondheid, geld, woning, zekerheid of zelfvertrouwen kwijt.

    Op iedere vorm van verlies volgt een periode van rouw. De wereld zoals jij die kende, is immers voorgoed veranderd. Je hebt tijd nodig om dit te verwerken en raakt uit balans. Daar is niets vreemds aan. Toch kan het soms behoorlijk moeilijk zijn om de balans te herstellen.

    Komt het goed?
    Je voelt je somber, hebt het gevoel dat jouw wereld stilstaat terwijl iedereen doorgaat en je kunt er ook fysieke klachten aan overhouden. ‘Het komt goed,’ is een veelgehoorde, maar vaak onwelkome opmerking. Ergens weet je dat ook wel, maar de lange weg die je nog te gaan hebt, kan behoorlijk beangstigend zijn. En wie zegt eigenlijk dat het daadwerkelijk weer goed komt?

    Balans hervinden
    Aan steun uit je omgeving kun je veel hebben, maar soms heb je het gevoel dat je er toch helemaal alleen voor staat. Of misschien heb je behoefte om eens met iemand te praten die niet zo dicht bij je staat. Dat is waar verlies- en rouwtherapeut Tenny Staal om de hoek komt kijken. Ze vertelt: ‘De stappen om je balans te hervinden moet je zelf zetten, maar dat betekent niet dat je het alleen hoeft te doen. Ik ben ervoor opgeleid om jou te steunen terwijl je op adem komt en help je herontdekken wat jou houvast en perspectief biedt.’

    Verhalen
    ‘Ik pas vaak een intergenerationele benadering toe. Dit betekent dat we stilstaan bij hoe jouw ouders en hún ouders omgaan met verlies. Als je kennismaakt met hun verhalen, ga je ook automatisch op een andere manier naar die van jou kijken. Naast deze methode zijn er nog tal van andere methoden die ik in mijn praktijk kan toepassen. Welke methode jou het beste zal helpen, komt vanzelf naar voren wanneer we met elkaar in gesprek gaan. Gaandeweg komen we erachter wat jij ervaart en wat je nodig hebt om te helen. Je zult merken dat het proces steeds meer vorm krijgt. De essentie zit hem in verhalen; in het ‘op verhaal komen’. Door in gesprek te gaan, kun je ervoor zorgen dat je je weer met jezelf en jouw verhaal kunt verbinden. En zodra je dat weer kunt, ben je ook in staat om je weer te verbinden met de wereld om je heen.

    ‘Het is een geschenk om zo dicht bij te mogen komen’
    Na haar opleiding tot psychosociaal therapeut, heeft Tenny de post-HBO-opleiding rouwbegeleidingskunde gevolgd. Ze heeft jarenlange werkervaring bij Humanitas, onder andere op de afdeling Rouw en Verlies. Ook heeft ze gewerkt als inhoudelijk manager bij een gezinsvoogdij-instelling. Gaandeweg heeft ze geleerd dat mensen op hun kwetsbaarst en puurst zijn als ze met verlies te maken krijgen. Tenny: ‘Om mensen op zo’n moment te kunnen helpen, heb ik me gespecialiseerd in verlies- en rouwtherapie. Ik ervaar het als een geschenk om in dit proces zo dichtbij te mogen komen en iets waardevols te kunnen toevoegen.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply