Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Je bent wat je eet!
    Rate this post

    Veel mensen eten hun eten zonder echt na te denken over de gevolgen ervan voor hun gezondheid. Het is maagvulling, gemakkelijk of gewoon lekker. Over de relatie tussen gezondheid en voeding wordt veel geschreven, maar hoe zit het nu? Het spijsverteringsproces speelt een grote rol.

    Elk individu verteert het voedsel op zijn eigen manier. Om het voedsel goed te kunnen verteren (de koolhydraten, eiwitten en vetten worden in kleine moleculen ‘geknipt’), zijn in het hele spijsverteringskanaal sappen met spijsver­teringsenzymen nodig. In de mond zorgt bijvoorbeeld amylase al voor de eerste vertering van de koolhydraten. In de maag wordt dit proces voortgezet en wordt verder met name eiwit verteerd middels pepsine. Vervolgens komt de spijsbrij aan in de dunne darm, waar de spijs­verteringsenzymen uit de alvleesklier en gal uit de lever worden toegevoegd. Via de darmwand komen de voedingsstoffen onze bloedbaan binnen.  Je bent ook afhankelijk van een goede pH-waarde. Is die niet goed, dan kunnen de spijs­verteringsenzymen niet goed werken. Het kan ook zijn dat je simpelweg niet genoeg enzymen hebt. Op de lange termijn uit zich dit in klachten, want voeding kan dan niet goed worden opgenomen. Het is dus heel belangrijk om stil te staan bij wat je eet en drinkt en of jouw lichaam het kan verteren. Dit is te meten in het bloed en in de urine. Als je eet wat bij jou past, krijg je voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen binnen om jouw lichaam goed te laten functioneren. Neem voor meer informatie contact op met de Praktijk voor Optimaal Welzijn.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply