Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Jij als (ge)heel
    Rate this post

    Als je ergens last van hebt, dan staat dat nooit op zichzelf. Het is een symptoom dat je probeert te vertellen dat er op de één of andere manier een disbalans is in je systeem. Die disbalans zoekt een vorm, zoals spanning, chronische hoofdpijn, of paniek. Het kan van alles zijn.

    In de complementaire of alternatieve zorg wordt er al langer op deze ‘holistische’ manier naar gezondheid gekeken, waarbij veel geleerd kan worden van de eeuwenoude Chinese en Indiase kennis en kunde op het gebied van gezondheid. Gelukkig zien we steeds meer dat ook de reguliere zorg deze benaderingswijze omarmt.

    Lichaam, geest en emoties
    Bij S P A R K betekent holistisch werken dat er naar jou als geheel gekeken wordt, en niet alleen naar je klacht. Hierbij is het uitgangspunt dat jouw gezondheid en ­vitaliteit over en weer worden beïnvloed en bepaald door zowel fysieke en emotionele als sociale factoren. Als deze drie factoren in harmonie zijn, dan is er sprake van een gezond lichaam als ‘huis’ voor gezonde emoties en gedachten. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar zo’n proces gaat niet vanzelf. Het vraagt om openheid, je kwetsbaar opstellen en leren ‘zijn’ met wat er is.

    De kracht van gedachten
    Onze gedachten zijn sturend zijn voor de interne processen in ons lichaam. Neurologische verbindingen zijn bepalend voor een groot deel van je persoonlijkheid, je perceptie en je emotionele welzijn. Daarmee hebben ze een grote invloed op de manier waarop jij je werkelijkheid ervaart. De kern van gezondheid zit dus voor een aantoonbaar groot deel in de kwaliteit van onze gedachten. Het lastige is dat 95% van onze gedachten onbewust zijn. In dat onderbewustzijn zitten onze overtuigingen, herinneringen, angsten, eventuele trauma’s en gewoontes opgeslagen. Zolang dat allemaal onbewust is, betekent dat dus dat we veel minder controle hebben over ons denken en doen dan we willen.

    Familiedynamieken
    Als je echt op zoek bent naar een blijvende verandering in je leven dan vraagt dat aandacht voor en werken aan die onbewuste overtuigingen. Omdat veel onbewuste beslissingen al gemaakt zijn vóór het zevende levensjaar, is het nodig om tijdens de therapie een behoorlijk stuk terug te gaan in jouw persoonlijke geschiedenis. In het gezin waarin je bent opgegroeid, leer je als kind namelijk essentiële zaken die bepalend zijn voor je latere leven. Ieder kind neemt een rol aan die past bij de dynamiek van het gezin: sommigen worden een lolbroek om de spanning te verlichten, anderen worden ‘makkelijk’ of haast onzichtbaar, zodat bijvoorbeeld moeder minder zorgen heeft. En weer een ander wordt heel opstandig omdat het hem ontbreekt aan regels en duidelijkheid.

    Patronen
    Beslissingen die het kind onbewust maakt zijn dan bijvoorbeeld ‘altijd blijven lachen en doorgaan’ of ‘ik doe het wel alleen’ of ‘ik begrijp er niks van’. Die onbewuste beslissingen zet het kind om in gedrag, en dat gedrag wordt dan weer een gewoonte en zo ontstaan patronen.
    Het kind uit het eerste voorbeeld, ‘altijd blijven lachen en doorgaan’, zou als gevolg van deze onbewuste beslissing gedrag kunnen ontwikkelen waarbij hij over zijn grenzen heen laat gaan, omdat hij ‘altijd maar doorgaat’. Als dat chronisch gebeurt, is het niet gek dat zo iemand uiteindelijk thuis komt te zitten met een burn-out.

    Verandering
    In dit voorbeeld is het symptoom ‘burn-out’. De disbalans die hier aan ten grondslag ligt, wordt veroorzaakt door gedrag (over grenzen heen gaan) wat op zijn beurt weer voortkomt uit de onbewuste overtuiging ‘altijd doorgaan’. Deze overtuiging is de wortel van de klacht en daar gaan we tijdens de therapie als eerste mee werken. Als je je bewust wordt van deze onbewuste overtuiging, samen met alle consequenties die daar mee samenhangen, namelijk het gedrag dat uiteindelijk leidt tot thuis zitten met een burn-out, kan er fundamenteel en blijvend iets veranderen. Je gaat de verworven zelfkennis en inzichten inzetten om interne processen te veranderen op mentaal, emotioneel, spiritueel en fysiek niveau. Als je jezelf een nieuwe boodschap geeft, bijvoorbeeld ‘ik geef mijn grenzen aan en zorg voor mezelf’, dan ontstaat er langzamerhand een ander, gezonder patroon waarbij je regie, overzicht en inzicht ervaart. Je bent terug bij je kern; je bent weer ‘heel’.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply