Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • De juiste aanpak van chronische klachten bij kinderen
    Rate this post

    Dokter Gardeniers is werkzaam als algemeen kinderarts in het Ikazia Ziekenhuis. Op de polikliniek Kindergeneeskunde ziet zij kinderen met diverse klachten: ‘Soms hebben de klachten van het kind een lichamelijke oorzaak. Soms kunnen de lichamelijke klachten ook verergerd worden door bijvoorbeeld een bepaalde stresscomponent. In Ikazia hebben we aandacht voor die sterke samenwerking tussen lichaam en geest. Ook als er lichamelijk niets (meer) aan de hand blijkt te zijn, blijven we doorzoeken om de klachten van het kind te verminderen.’

    Dokter Gardeniers: ‘Eén van mijn patiënten, een meisje van 14 jaar, was in Ikazia behandeld aan een forse longontsteking. Maanden na de behandeling bleef ze vermoeidheidsklachten houden. Alle onderzoeken die volgden, wezen uit dat er lichamelijk niets aan de hand was. Wél was haar longfunctie iets verslechterd.

    Het bleek dat het meisje heel hoge eisen aan zichzelf stelde. Door de longontsteking had ze een groot deel gemist op school. Dat kon ze niet meer bijbenen en daar baalde ze van. Dat gaf lichamelijke klachten. Tijdens de consulten die ik om de drie maanden had met haar en haar ouders, zijn we gaan kijken hoe ze zichzelf als het ware weer kon herpakken. Hoe kon ze haar conditie weer opbouwen en uit die vicieuze cirkel komen?

    Het meisje heeft toen een hond genomen. Dit had ze zelf bedacht. Door het hondje kwam ze in een ritme, liep ze veel en werd haar conditie beter. Soms namen haar klachten toe en dan onderzocht ik haar weer even. De positieve uitslagen van de onderzoeken stelden het meisje en haar ouders dan weer gerust. Uiteindelijk is haar longfunctie genormaliseerd!

    Ook als er na diverse onderzoeken niets lichamelijks aan de hand blijkt te zijn, blijven we zoeken naar de juiste behandeling voor het kind om de klachten te verminderen!’

    Tips voor kinderen met chronische klachten

    • Ga niet over je grenzen heen.

    • Neem desnoods een (kinder)psycholoog in de arm.

    • Ga ’s ochtends gewoon naar school als je geen koorts hebt, desnoods korter.

    • Stop vooral niet met sporten, maar blijf doorgaan. Sporten geeft je een goed gevoel en je lichaam wordt er sterker van.

    • Zit je niet op een sport? Kijk dan of je kunt beginnen met fysiotherapie. Denk ondertussen na wat je leuk vindt qua sport en wat binnen je mogelijkheden ligt. Kijk of je hiermee kunt starten.

    • Ga op tijd naar bed en probeer goed te slapen.

    • En tot slot: probeer zoveel mogelijk in een ritme te blijven. Als je daarvan afwijkt, word je er niet beter van.

    En een tip voor de ouders…

    Ga op tijd in gesprek met school. Wat is haalbaar en wat niet? Moet jouw kind een jaar overdoen? Moet jouw kind extra bijles? Dokter Gardeniers: ‘Soms belt de school mij op voor iets meer medische achtergrondinformatie of om te vragen hoe ver de betreffende leerling precies kan gaan. Soms bied ik zelf aan om naar school te bellen als niet duidelijk is wat er precies gebeurt op de school; zeker bij pubers. Zij vertellen niet alles meer tegen hun ouders en de school kan dan hele waardevolle informatie hebben!’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply