Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • De andere kant van de Schijf van Vijf
    Rate this post

    De Schijf van Vijf is gemaakt door het Voedingscentrum op basis van adviezen van de Gezondheidsraad. Grappig genoeg wordt er nog steeds uitgegaan van onderzoeken die in de jaren 60 en 70 zijn verricht.

    Zo’n 50 jaar geleden is de welvaart flink toegenomen. Vlees was niet meer alleen voor de rijken. In deze tijd steeg ook het aantal hartaanvallen. Onderzoek was simpel. Vlees bevat veel verzadigd vet en hierdoor stijgt het cholesterolniveau in bloed, en dus is dit de oorzaak van al die hartaanvallen!
    De welvaart en industrie hebben ons leef- en eetpatroon drastisch veranderd. Niet alleen was vlees voor iedereen betaalbaar, maar ook de bereidingswijze en het levens­middelenaanbod veranderden in die tijd. Dit werpt een ander licht op de zaak.

    Eieren
    Het advies is om niet meer dan drie eieren per week te eten, omdat het zoveel cholesterol bevat. Dat zou het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
    Niets is minder waar. Eet elke dag een ei! Eieren zitten bomvol vitamines en gezonde vetten. Ze reguleren ook nog eens de vetverbranding, wat weer gunstig is als je wilt afvallen. En ja, het bevat inderdaad cholesterol. Maar dit heeft geen invloed op de cholesterolwaarde in bloed. De lever produceert namelijk zelf cholesterol. Eet je wat meer cholesterol, dan maakt de lever gewoon wat minder aan.

    Vetten
    De Schijf van Vijf adviseert om zoveel mogelijk verzadigde vetten te vervangen voor onverzadigde vetten. Dit zou de kans op hart- en vaatziekten verlagen. Hoe zit het nu echt? Verzadigd vet uit een natuurlijke bron (kokosolie, vlees, zuivel) is juist een efficiënte brandstof. Daarnaast is het uitermate geschikt om te verhitten, in tegenstelling tot onverzadigde vetzuren (slaolie, zonnebloemolie, olijfolie). Deze vetzuren verbranden juist tijdens het verhitten en veranderen in transvet. Transvet is wel heel schadelijk voor ons lichaam. We kunnen het moeilijk afbreken en het tast onze cellen aan. Maar hoe zit het dan met die ‘gezonde’ margarines? Deze zouden gezond zijn door de plantaardige olie. Normaliter is dit vloeibaar, maar voor de margarine wordt de olie eerst fabrieksmatig gehard. Het bevat dus transvetten. Wat dan? Smeer met roomboter, bak in kokosolie en als een olie niet verhit hoeft te worden, gebruik een goede olijfolie.

    Brood
    Het Voedingscentrum adviseert om 5 tot 7 sneetjes brood per dag te eten, omdat het vezels en jodium (uit bakkerszout) bevat. Wij Nederlanders zijn gek op brood!
    Geen brood of minder boord eten is beter. Hoezo? Vezels uit groente en fruit zijn beter voor onze darmen. Om voldoende jodium binnen te krijgen, eet je meer vis of zeegroenten. Daarnaast zorgen de koolhydraten voor een stijging van de bloedsuikerspiegel.

    Eet zo gevarieerd (ook ontbijt en lunch) en zo onbewerkt mogelijk, dan blijf je gezond en op gewicht.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply
  • Geplaatst door Maaike op juni 17, 2017, 7:49 am

    Goed Artikel om te lezen!

    Beantwoorden →