Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Blijf alert op veranderingen in je borsten
    Rate this post

    De cijfers liegen er niet om: één op de zeven à acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Gelukkig zijn de overlevingskansen heel goed, maar toch overlijden er jaarlijks nog enkele duizenden mensen aan de gevolgen van borstkanker. Goede en regelmatige controle van je borsten is dan ook van levensbelang. 

    Geen periodiek zelfonderzoek
    Hoewel het een gevoel van gerustheid en veiligheid kan bieden, kan een periodiek zelfonderzoek leiden tot onnodige ongerustheid als je denkt dat je iets voelt. Daarnaast worden er door periodiek zelfonderzoek vaker goedaardige aandoeningen gevonden. Dat betekent vaker biopsies en behandelingen, terwijl er niets aan de hand is. Blijf wel alert op veranderingen in je lijf!

    Niet elke knobbeltje is kwaadaardig
    Wanneer je een knobbeltje in je borst aantreft, kan dit diverse oorzaken hebben. Het kan wijzen op opgezet klierweefsel of een cyste (een met vocht gevulde holte). In dat geval zal het knobbeltje als een knikker aanvoelen: hard en glad. Over het algemeen is dit goedaardig, maar neem geen risico en ga zo snel mogelijk even langs de huisarts om je te laten onderzoeken.

    Neem veranderingen serieus
    Er kunnen zich veranderingen in of aan je borst voordoen, die sterk kunnen wijzen op borstkanker. Neem naast een knobbeltje ook bij een kuiltje in de borst, een ingetrokken tepel, vocht uit de tepel of een zwelling in je oksel zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

    Hoe groot is de kans op borstkanker?
    Wanneer er sprake is van erfelijke borstkanker in jouw familie, heb je mogelijk een grotere kans om het eveneens te krijgen. Je kunt je aanmelden voor een erfelijkheidsonderzoek om daar meer zekerheid over te verkrijgen. Wanneer het niet in je familie voorkomt is de kans op het krijgen van borstkanker aanmerkelijk kleiner.
    Er is al veel onderzoek gedaan naar eventuele andere risicofactoren die (nog) niet allemaal wetenschappelijk onderbouwd zijn. Wel is aangetoond dat aanleg en erfelijkheid, een eerdere goed- of kwaadaardige borstaandoening en hormonen van invloed
    kunnen zijn.

    Van levensbelang
    Heb je twijfels, merk je een verandering op in je borsten of denk je dat er iets niet goed is? Wacht dan niet langer en neem contact op met je huisarts. Een tijdige ontdekking van borstkanker is van levensbelang.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply