Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Ken jij jouw kracht?
    Rate this post

    Niet iedereen is een geboren leider of weet van nature de controle te pakken in het leven. Zo ben je misschien in je werk gerold, zonder dat je jezelf in die positie zag. Of je probeert werk, privé en sociaal leven te combineren en weet nog niet goed waar je grenzen liggen.

    Ook al kun je goed met mensen omgaan en hecht je belang aan de verschillende aspecten in je leven, toch heb je soms het gevoel dat je alle verantwoordelijkheden moeilijk aankunt. Je vraagt je af of je genoeg draagkracht hebt voor alles wat er op je bord komt. Dit soort onzekerheden straal je onbewust uit en kunnen je gaan dwarszitten.

    Bewust van kwaliteiten
    Mensen die de leiding nemen in hun eigen leven, zijn zich doorgaans goed bewust van hun kwaliteiten én valkuilen. Het kan zijn dat jij dit nog niet goed weet van jezelf, omdat je hier weinig aandacht aan besteed hebt en niet in de situatie bent gekomen waarin dat nodig was. Maar in zo’n geval is het mogelijk dat je wordt achtervolgd door onzekerheid en jezelf hierdoor onbewust beperkingen oplegt. Want pas als je je eigen kracht echt goed kent, kun je deze ten volste benutten.

    Tekortkomingen niet verbergen
    Ga daarom bij jezelf na wat jouw sterke punten zijn en leg hierop de focus. Denk vervolgens ook aan je zwakke punten en probeer hier op een andere manier naar te kijken. Veel eigenschappen die je zelf ziet als zwaktes, kun je in feite omzetten in iets positiefs. Open zijn naar jezelf over deze zwaktes is dan ook van groot belang. Want als je je eigen tekortkomingen probeert te verbergen, is de kans groter dat ze je ten negatieve zullen beïnvloeden. Het is daarbij nuttig om je verbeterpunten helder te formuleren en open te staan voor nieuwe uitdagingen zodat je hieraan kunt werken. Alleen dan kun je jezelf ontplooien.

    Zelfverzekerheid uitstralen
    Openheid is ook een belangrijke factor om meer controle uit te stralen en zelfverzekerder over te komen op de buitenwereld. Hoe (en wat) je communiceert naar anderen heeft namelijk een groot effect op het wederzijds vertrouwen. Op een directe en oprechte manier communiceren zorgt sterk voor een gevoel van vertrouwelijkheid. Mensen weten wat ze aan je hebben en zijn sneller geneigd hun beslommeringen bij je neer te leggen. Maar zorg daarbij dat je de regie behoudt en kenbaar maakt dat je in controle bent. En ook als je een zelf hulp nodig hebt, kun je daar gewoon voor uitkomen. Zelfverzekerd zijn betekent ook dat je durft kwetsbaar te zijn wanneer dat nodig is.

    Inzicht in eigen leiderschap
    Om meer inzicht te krijgen in je eigen vaardigheden, kun je baat hebben bij een coaching. In de coaching leer je doelen realiseren én jezelf zo te sturen dat je deze ook daadwerkelijk kunt behalen. Hierbij ligt de nadruk op het eigen initiatief: jij kunt jezelf sturen, hebt de macht om over je eigen gedrag en gevoel te beslissen. Zodat je niet passagier blijft, maar de chauffeur wordt van jouw eigen levenspad.

    Even voorstellen
    Sinds tien jaar coacht Carina Braams mensen met behulp van haar paarden Angi en Dida, en heeft ze al heel wat mooie, indrukwekkende en ontroerende ervaringen mogen meemaken. ‘Ik heb al mijn hele leven paarden gehad’, geeft Carina aan. ‘Aanvankelijk was ik, als doorgewinterde dressuurruiter, wat sceptisch over het coachen met behulp van paarden. Totdat ik een sessie cadeau kreeg. Deze ervaring heeft, zonder te overdrijven, mijn leven veranderd. Het paard ging meteen naar het pijnpunt, en wist mijn eeuwige zelfkritiek te spiegelen. In de tijd dat ik die sessies volgde, werkte ik al als coach in het bedrijfsleven. Het was voor mij, na het meemaken van deze inzichtgevende ervaring, een logische stap om het paard toe te voegen aan mijn coachingsmethodes. Het coachen kan zowel met als zonder paard, en is voor zowel individuen als teams. Hierbij daag ik mijn cliënten uit en confronteer ik hen totdat hun uitdagingen helder worden en hun doelen bereikt zijn.’

    Telefonisch corona-consult
    Carina: ‘Misschien voel je in deze tijden van corona paniek en onrust in je lichaam. Dat is niet alleen vervelend, maar ook slecht voor je om in een continue staat van stress te zijn. Het is echter niet nodig om in je overleving te schieten, door bijvoorbeeld te hamsteren (vechten), te Netflixen (vluchten) of je lamlendig te voelen (verstarren). Als je even wat hulp nodig hebt om een andere mindset te krijgen, kunnen we een telefonisch consult van een kwartiertje inplannen, zodat we er samen naar kunnen kijken. Dit kost niets! Ik denk dat we jou samen in dat kwartier op een ander denkspoor kunnen zetten en dat je je meer in staat voelt om de regie weer te pakken! Geef op het contactformulier op de site of in je mailtje aan wanneer je gebeld wilt worden.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply