Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een kinderhand is gauw gevuld
    Rate this post

    Wanneer we om ons heen kijken, zien we vaak kinderen met eetproblemen. Ondanks dat frisdrankblikjes nu steeds vaker vervangen worden door water­flesjes, is een ongezond voedings­patroon nog niet uit het straatbeeld verdwenen. Jammer. ‘Want gezond eten hoeft écht niet moeilijk te zijn’, aldus diëtiste Jolande van Teeffelen.

    Jolande: ‘De basis is, en blijft, heel simpel: water, groente, fruit en volkorenproducten. Wat het kiezen voor gezonde voeding lastig maakt, zijn alle adviezen die we óveral tegenkomen. ‘Wat is nou echt gezond en goed voor mijn kind?’ Een diëtiste geeft je de juiste ondersteuning en advies op maat.’

    Eetvoorkeuren
    ‘Zo rond anderhalf jaar worden de eetvoorkeuren en eetaversies van kinderen gevormd. Ook beginnen dan de machtsspelletjes met de ouders. Kinderen hebben vrij snel in de gaten dat, wanneer ze niet eten, ze de macht hebben over hun ouders. Eetproblemen komen veel voor rond de leeftijd van 2 jaar, 5 jaar, 7/8 jaar en 12/13 jaar. Je ziet dan een buiging in de groeicurve. Deze kan gaan stijgen of stagneren.’

    Op maat
    ‘Ouders wil ik meegeven dat het belangrijk is om áltijd advies op maat te halen, want het ene kind is het andere niet. Iedere situatie is uniek en wat bij de een werkt, kan zomaar niet werken bij de ander. Een professional denkt met je mee en helpt om andere keuzes te maken. Dit hoeft echt niet moeilijk te zijn. Zelf vind ik de motivatie van het kind heel belangrijk. Op jongere leeftijd ligt de verantwoordelijkheid bij de ouders, maar wanneer het kind wat ouder is, moet hij of zij zelf gemotiveerd zijn om af te vallen. Anders valt het muntje de verkeerde kant op en helpt de begeleiding niet. Je moet altijd het moment aftasten: is het nu geschikt om te helpen? Het blijft een kwestie van begeleiding.’

    Kids4fit
    Kinderen met overgewicht (en hun ouders) worden geholpen met het programma Kids4fit. Afhankelijk van de leeftijd en de groei van het kind worden met dit programma de gezondheid, het gewicht, de opbouw en behoud van de lichaamsconditie aangepakt. Kinderen en ouders krijgen begeleiding van een fysiotherapeut, orthopedagoog en een diëtist. Samen dragen deze specialisten de zorg voor het kind.

    Samenwerken
    Jolande: ‘Wij werken veel samen met fysio­therapeuten, een pedagogisch medewerker van het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin), psychologen en kinderartsen. Mijn collega’s en ik verwijzen kinderen door wanneer dit nodig is. Over- of ondergewicht kan ook ontstaan door bijvoorbeeld stress, faalangst, onzekerheid of problemen thuis. Wanneer wij signaleren dat de oorzaak psychisch is, verwijzen we het kind door naar een psycholoog. En maken we samen een behandelplan.’

    Extreme sporters
    Kinderen die 5 of 6 keer in de week sporten, hebben andere eetbehoeftes dan kinderen die niet sporten. Vooral het eetritme is erg belangrijk. De diëtist helpt bij het maken van een passend eetschema naast het trainingsschema, rekening houdend met alle nodige voedingsstoffen die nodig zijn om het sporten te kunnen uitvoeren.

    Onbegrepen buikklachten
    Buikklachten komen vaker voor dan je denkt. Kinderen hebben snel last van poepproblemen door een verstoord voedingspatroon. Daarnaast gaan darmen protesteren wanneer er niet regelmatig gegeten wordt. Wanneer basisadviezen niet werken, wordt deze problematiek verholpen door een specialist op het gebied van darmklachten in samenwerking met bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een psycholoog.

    Tips!
    Werken jij en je partner allebei en is het eten niet altijd om 18.00 uur klaar? Maak van 18.00 uur geen snoepmoment! Wanneer het voorkomt dat jullie een uur later eten, schuif dan het toetje alvast naar voren. Geef je kind een bakje yoghurt of kwark met fruit, zodat er toch ‘iets’ gegeten wordt om 18.00 uur. Dit voorkomt snaaimomentjes én zo is het toetje alvast op.

    In diëtistenpraktijk HRC werken 17 diëtisten die naast basisdiëtist ook gespecialiseerd zijn in één of meerdere ziektebeelden. Voor hulpvragen als een FODMAP-dieet, diabetes tijdens een zwangerschap en eetgedragsproblemen kun je terecht bij HRC. De praktijk is werkzaam op meer dan 35 locaties in en rond Rotterdam. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis 3 uren per jaar naar de diëtist. Hier hoeft geen bijdrage voor het eigen risico voor betaald te worden.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply