Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Kinderopvang: hoe maak je de juiste keuze?
    4/4 - (1 stemmen)

    Ruim voordat hun kindje wordt geboren, gaan aanstaande ouders nadenken over welke opvangvorm het beste bij hen past: oppas aan huis, opa’s en oma’s, een kinderdagverblijf. Kies je voor kinderopvang, dan volgen nog veel meer vragen. Wat is belangrijk? Ofwel: hoe maak je een bewuste keuze? Je geeft wel je kostbaarste bezit uit handen…

    Uiteraard moet aan de basisvoorwaarden van veiligheid, aantallen medewerkers enzovoort worden voldaan en je moet durven afgaan op het gevoel dat je krijgt bij de sfeer op een groep. Dat ligt erg voor de hand. In dit artikel staan een aantal minder bekende punten waar je als ouder op kunt letten bij het kiezen van een kinderopvang. Tips van de insiders!

    Uurtarief zegt niet alles
    Kinderopvang is als appels en peren vergelijken. Het luxepakket van de één is het standaardpakket van de ander, dus zoek in detail uit wat je wel en niet mag verwachten bij een bepaald tarief. Denk ook goed na over wat je zelf belangrijk vindt. Laat je echter niet misleiden door de prijsstelling op zich: een duurdere kinderopvang zegt niets over hoe goed die past bij jouw wensen, laat staan andere kwaliteitsaspecten. Zeker zo belangrijk: wat kost de opvang in de praktijk? Dagen ruilen, gemiste dagen inhalen, extra dagen, verlengde openingstijden, op het laatste moment wel of niet mee-eten. De realiteit houdt zich vaak niet aan de planning van een jong gezin. Als de organisatie al zo flexibel is om met jullie dagelijks leven te kunnen meeveren, dan is dat meestal erg kostbaar. Laat daarom een realistische berekening maken van wat je gemiddeld daadwerkelijk kwijt bent.

    Verwondering van kinderen
    Bij Kinderopvang Pebbels in Breda richten we ons volkomen op de puurheid en verwondering van kinderen, van baby’s tot peuters tot BSO-kinderen. Een mens leert het best door eigen ontdekking en ervaring. Maria Montessori leert ons ‘Help mij het zelf te doen’ en dat brengen we dagelijks in de praktijk. Kinderen krijgen alle ruimte om op hun eigen tempo te ontdekken en te groeien. Een goede pedagogisch medewerker ziet dekinderen zoals ze zijn en heeft dus constant aandacht voor het proces waar de kinderen in zitten. Dat is ook noodzakelijk om goed te kunnen inschatten welk kind op welk moment wat nodig heeft. Het resultaat – het ­knutselwerkje, de tekening enzovoort – is altijd van ­ondergeschikt belang. Vraag altijd naar de pedagogische visie en laat je uitleggen hoe die in de praktijk zichtbaar is.

    ‘Vies vies’ en ‘lekker vies’
    Als aanstaande ouder heb je natuurlijk oog voor hygiëne. Het is belangrijk dat kinderen tijdig worden verzorgd. Als je kinderen hierbij betrekt, wordt hun zelfredzaamheid vergroot. Hoe trots en voldaan is een peuter bijvoorbeeld als die zijn eigen neus kan poetsen of zijn handen kan wassen! Maar kinderen hebben voor hun ontwikkeling (en plezier!) ook ervaringen nodig waar ze niet schoon bij kunnen blijven: ravotten in de modder, kneden met klei, figuren maken van scheerschuim, verven met de voeten. Bij Pebbels noemen we dat ‘lekker vies’ en we zien niets liever dan dat ouders van een glunderend kind uitgelegd krijgen waarom er een nog een restje verf in een haarlok zit of een paar knieën van een broek zwart zijn geworden, want een lekker vies kind heeft een geweldige dag gehad. Bij een rondleiding doe je er goed aan dit onderscheid te maken. Vraag zonodig eens of er met modder wordtgespeeld of dat kinderen in de regen naar buiten gaan.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply