Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Boos zijn mag!
    4/4 - (1 stemmen)

    Boosheid is één van de vier basisemoties die bij alle mensen over de hele wereld voorkomen. Al deze mensen herken je dan aan dezelfde uiterlijke kenmerken, zoals een gefronst voorhoofd, een roder wordend gezicht, naar beneden getrokken wenkbrauwen en wijdere neusvleugels. Boosheid heeft ook een functie, namelijk het bewaken van je grenzen.

    Als iemand woedend is, hoort deze persoon niet wat er gezegd wordt. Daarom is het ook belangrijk dat je met iemand praat als deze persoon rustig is. Je kunt boosheid vergelijken met een fles frisdrank: zolang de fles stilstaat of rustig gepakt wordt, gaat het goed. Maar zodra je de fles een beetje schudt, begint het in de fles te bubbelen. Schud je wat harder, dan is het beter om de fles even dicht te laten, want dan bruist de frisdrank eruit. Schud je heel hard, dan knalt de frisdrank eruit. Stel je deze frisdrankfles eens voor in je buik. Gebeurt er dan iets wat je niet leuk vindt (wordt jouw fles dus een beetje geschud), dan raak je geïrriteerd. Gebeurt er weer iets voordat de bubbels rustig zijn, dan raak je gefrustreerd. Je fles begint te bruisen. En dan is het belangrijk dat je rustig wordt, want bij de volgende gebeurtenis word je boos en is de kans op knallen (woedeaanval) erg groot.
    Het is belangrijk om zelf rustig te blijven en je kind een time-out te gunnen; niet als straf, maar om rustig te worden. Maak daarom van tevoren afspraken. Boos zijn mag, maar er gelden regels. Houd deze regels simpel. Bijvoorbeeld: je maakt niks kapot, je doet niemand pijn, en als je rustig bent, praten we erover.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply