Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Van kinderwens tot kraamweek
    Rate this post

    Als je zwanger bent, wil je het beste voor je kindje. Tijdens je zwangerschap zal je heel wat bezoekjes brengen aan de verloskundige. Zij begeleidt je van het prille begin tot aan de bevalling en daarna. De verloskundige is betrokken bij de verschillende stadia van je zwangerschap en geeft je informatie en advies. Ook kan ze eventuele complicaties voorkomen of vroegtijdig behandelen, of je indien nodig doorverwijzen naar een specialist.

    Je hebt een kinderwens

    Als je een kinderwens hebt, kun je de kans op een zwangerschap vergroten door gezond te eten, niet te roken  en drinken en geen drugs te gebruiken. Ook een gezond BMI tussen de 20 en 25 heeft een positieve invloed.

    Op www.zwangerwijzer.nl kun je meer informatie vinden over hoe je je het beste kunt voorbereiden op  een zwangerschap.

    Je bent zwanger

    Het is gelukt: je bent zwanger! Je partner en jij worden ouders. Prachtig nieuws, maar soms ook wel spannend. Er komt veel op je af en het kan gebeuren dat je je soms zorgen maakt. De verloskundige zal er alles aan doen om jou en je partner zo goed mogelijk te begeleiden tijdens deze negen maanden.

    Je gaat bevallen

    Je hebt er maanden naar uitgekeken, maar nu is het zover. Je gaat bevallen. Je hebt vantevoren al nagedacht of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen en ook heb je een geboorteplan kunnen invullen, waarin jullie wensen rondom de bevalling in staan. De verloskundige zal jou zou goed mogelijk voorbereiden op de bevalling. Tijdens de bevalling is zij er helemaal voor jou om jou door deze mooie en ingrijpende gebeurtenis heen te leiden.

    Je bent bevallen

    Je baby is geboren! De kraamtijd kan beginnen. Hoe deze verloopt hangt af van hoe de bevalling  is verlopen en hoe jij en de baby zich voelen.  In ieder geval is dit de periode om bij te komen van deze topprestatie en je kindje te leren kennen, met hulp van de kraamverzorgende. De verloskundige blijft tijdens de kraamweek eindverantwoordelijke en zal nog een keer thuis bij jullie langskomen.  Bij eventuele problemen komt zij extra langs.

    Termijnecho en 19-wekenecho

    Echoscopie is een middel om met behulp van geluidsgolven een beeld te creëren van de inwendige organen.  Echo’s kunnen zowel inwendig als uitwendig verricht worden. Inwendige echo’s worden in principe alleen in  het begin van de zwangerschap verricht bij de vroege zwangerschapsecho’s (tot 12 weken). Zowel inwendige als uitwendige echo’s brengen geen risico met zich mee voor de zwangerschap. In Nederland krijg je alle zwangere vrouw standaard twee echo’s aangeboden, een termijnecho en het structureel echoscopisch onderzoek, ook wel SEO of 19-wekenecho genoemd. Deze echo’s worden vergoed door je zorgverzekeraar.

    Echo’s op -medische indicatie

    Soms is het nodig om op medische indicatie een extra echo te laten maken.  Op deze manier krijg je aanvullende informatie over de ontwikkeling en de gezondheid van je kindje. Zo voeren we de groei-echo uit als we twijfels hebben over de groei van je baby. Een liggingsecho wordt gedaan indien er twijfels bestaan of je baby in een hoofd- of stuitligging ligt. De meeste echo’s op medische indicatie voeren wij zelf in de praktijk uit. De echo’s op medische indicatie worden vergoed door je zorgverzekering.

    Pretecho’s

    Daarnaast kun je zelf kiezen voor één of meerdere pretecho’s in echocentrum Lief.  Hier kun je terecht voor de 2D-echo vanaf 16 weken zwangerschap, waarbij het geslacht bepaald kan worden. Ook kun je kiezen voor een 3- of 4-D-echo, waarbij je het beste resultaat kunt zien tussen de 24 en 28 weken zwangerschap. Van de mooiste foto van je kindje krijg je een afdruk mee op fotopapier.  De overige foto’s ontvang je digitaal op een USB stick. Ook zal er een filmpje worden gemaakt die je rustig thuis op je USB stick terug kunt zien. Pretecho’s worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply