Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Koolhydraatarm dieet: een verstandige keuze
    Rate this post

    Bewegen met een coach is steeds meer in opmars en niet zonder reden. Blijven bewegen blijkt nog altijd lastig. Ook de opmars van overgewicht en diabetes is zorgelijk. 

    JijBentGezond.nl helpt mensen met bewegen en afvallen. Met het koolhydraatarme voedingsprogramma van PowerSlim helpt Coach Esther Staal-Bulk vele mensen om een gezond gewicht te bereiken. In deze uitgave van ForYou Magazine gaan we in op diabetes, koolhydraatarm eten en het succesvol combineren met bewegen. Samen met de diëtiste van PowerSlim geeft Coach Esther inzicht in diabetes en gezond eten en bewegen!

    Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Ruim 1 miljoen mensen in Nederland lijden aan diabetes, waaronder zelfs kinderen. Maar de omvang van het probleem is nog groter: wel 5 miljoen mensen lopen risico.

    Wat is diabetes?

    Mensen met diabetes kunnen hun bloedsuiker (bloedglucose) niet reguleren. Bij gezonde mensen wordt suiker via het bloed naar de cellen vervoerd om daar energie te leveren. Deze suiker haalt je lichaam uit koolhydraten uit je voeding. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de suiker uit het bloed gehaald wordt en in je cellen terechtkomt. Bij mensen met diabetes werkt dit systeem niet goed. Als het niet behandeld wordt, dan hoopt de suiker zich op in het bloed. Een te hoge bloedsuikerspiegel is gevaarlijk voor je gezondheid. Dit komt doordat op termijn de vaatwanden en zenuwen in heel het lichaam beschadigd raken. De gevolgen hiervan zijn onder meer aandoeningen aan de nieren, ogen, hart en vaten, voeten, huid, maag en darmen.

    We onderscheiden 2 soorten diabetes: type 1 en type 2. Diabetes type 1 is een erfelijke variant: je wordt ermee geboren. Mensen met diabetes type 1 maken geen of te weinig insuline aan. Zij moeten daarom hun hele leven lang insuline spuiten om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

    Bij ongeveer 90% van alle diabetesgevallen gaat het om diabetes type 2. Vroeger werd dit ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd, omdat het pas op latere leeftijd ontstond. Door ouderdom nemen de bètacellen in de pancreas (alvleesklier) af en kan de alvleesklier minder insuline produceren. Hier is dus sprake van een echt insulinetekort. Dit representeert echter maar 10% van alle gevallen van diabetes type 2. Tegenwoordig ontwikkelen ook jonge mensen en zelfs kinderen diabetes type 2. Bij deze overige 90% is sprake van diabetes die is ontstaan door leefstijlfactoren.

    De oorzaak van diabetes type 2

    Zoals hierboven is uitgelegd, word je met diabetes type 2 niet geboren. Het ontstaat tijdens je leven. Diabetes type 2 ontstaat door een verkeerd voedingspatroon en een ongezonde leefstijl. Het is een typische welvaartsziekte. Iemand met een BMI van 35 heeft 100 keer zoveel kans op diabetes type 2 als iemand met een BMI van 22! Een gewichtsverlies van 6% leidt al tot verbetering.

    Het probleem achter diabetes is insulineresistentie. Dit houdt in dat het lichaam niet meer goed reageert op de aanwezige insuline. Door meerdere keren per dag koolhydraatrijke voedingsmiddelen te eten (denk aan brood, muesli, (tussendoor)koeken, fruit, aardappelen, pasta, rijst enzovoort), zorg je er heel vaak voor dat er insuline aangemaakt en worden je cellen hier op den duur een beetje ‘doof’ voor. Wanneer je door overgewicht een grotere buikomvang krijgt, dan ontwikkelt je lichaam ook te veel visceraal vet. Dit is vet dat zich in je buik bevindt, tussen je organen. Dit viscerale vet produceert een hormoon dat zorgt voor insulineresistentie. Insulineresistentie zorgt voor een ophoping van suikers in het bloed (hyperinsulinemie).

    Koolhydraatarm dieet beste medicijn

    Door de hoeveelheid koolhydraten in de voeding te verlagen, ontstaat een lagere insulinebehoefte. De diabetespatiënt heeft daarom minder medicijnen nodig. Dit gaat hand in hand met gewichtsafname, waardoor de bloedwaardes die in het ziekenhuis gemeten worden sterk verbeteren en het medicijngebruik nog verder omlaag gebracht kan worden. De cirkel is nu omgekeerd.

    Of de bloedsuiker goed gereguleerd is, kan het beste bepaald worden door de gemiddelde bloedsuikerspiegel over een periode van 2 à 3 maanden te meten. Dit noemen we ‘HbA1c’. Een koolhydraatarm, mediterraan voedingspatroon met een lage Glycemische Index (GI) zonder energierestrictie zorgt voor een significante daling van het HbA1c.

    Koolhydraatarm beter voor iedereen

    Koolhydraatarme voeding is niet alleen goed voor mensen met diabetes en tegen overgewicht. Door een kool-hydraatarm voedingspatroon treden ook minder ontstekingsreacties op in je lichaam. Mensen met darmklachten, een opgeblazen gevoel, schimmelinfecties, huidaandoeningen, migraine, epilepsie, reuma, MS en andere chronische aandoeningen hebben baat bij koolhydraatarme voeding in verband met minder ontstekingsreacties.

    Esther: ‘Gelukkig zie ik dat er een positieve ontwikkeling gaande is. Steeds meer professionals in de zorg durven af te stappen van achterhaalde, verouderde voedingsrichtlijnen, en geven adviezen voor een koolhydraatarm dieet. En met succes: bij de behandeling van diabeten worden fantastische resultaten behaald. Er treedt gewichtsverlies op en diabetespatiënten komen grotendeels of zelfs helemaal van de medicatie af. Sinds 2015 is het koolhydraatbeperkte dieet zelfs opgenomen in het protocol van de Nederlandse Diabetes Federatie. Ik ben ervan overtuigd dat andere richtlijnen snel zullen volgen en dat het slechts een kwestie van tijd is voordat we allemaal de vele voordelen van koolhydraatarme voeding ontdekken.’

    Tips om te blijven bewegen

    Bewegen helpt om overgewicht te verminderen en je belastbaarheid te vegroten. Ook voor diabetespatiënten is bewegen belangrijk! Echter: succesvol blijven bewegen is vaak lastig. Daarom een paar simpele tips van Coach Esther.

    Tip 1: Plan de eerste 3 maanden al je trainingen in je agenda

    Het plannen van de trainingen vergroot de kans op een langdurig actief bezoek aan de trainingen en dus op het behalen van je doelen! Dus pak de agenda en zet je beweegmomenten erin. Overleg dit ook met je naasten, zodat ook zij weten wanneer jij aan de slag gaat!

    Tip 2: Bespreek je valkuilen met een coach

    Er zijn altijd (onverwachte) zaken die een beweegmoment in de weg staan. Het in kaart brengen van belemmeringen om je doel te bereiken helpt direct om deze te vermijden. Een coach kan je hier eventueel bij helpen.

    Tip 3: Bedenk (zelf) oplossingen voor deze valkuilen

    Als je weet waar het mis zou kunnen gaan, dan is voorkomen al veel gemakkelijker! Bedenk eens welke hulp je kunt inschakelen om de valkuilen te voorkomen en zo dus succesvol je doel te bereiken.

    Tip 4: Zorg dat je progressie boekt in je trainingen

    Vooruitgang en resultaten zorgen altijd voor een stimulans om door te gaan. Zorg dat je meerdere progressiepunten inzichtelijk maakt, hoe klein ook. Je zult nooit alles direct halen. Door op meerdere (kleine) doelen te focussen, is er altijd een lichtpuntje te vinden dat je helpt om weer de volgende stap te zetten.

    Tip 5: Doel bereikt? Stel dan een nieuw doel!

    Gefeliciteerd! Een nieuw doel bedenken, hoe gaaf is dat? Het helpt je bovendien om lekker door te gaan met bewegen. In de ultieme situatie ga je van een ‘ weg van’-doel naar een ‘naartoe’-doel.

    Blijvend succesvol bewegen begint dus met een goed plan. Veel succes!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply