Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Kortsluiting in je brein?
    Rate this post

    Plotseling werkt je lichaam niet meer mee. Je bent geheel bij bewustzijn, maar je benen kunnen je opeens niet meer dragen en je zakt ineen. Of je probeert iets aan een ander te vertellen, maar de woorden willen niet meer komen. Het slikken gaat niet meer. Je valt flauw…

    Heel angstig kan het zijn wanneer het lichaam verschijnselen vertoont van uitval. Zal er iets mis zijn in je hersenen? Maar als die – gelukkig – gezond zijn, moet er iets anders spelen. In dat geval kan het zijn dat er sprake is van een conversiestoornis.

    Vervelend verschijnsel
    Als je last hebt van een conversiestoornis, kun je soms plotseling een soort van verlamming ervaren, waardoor je je niet meer kunt bewegen, kracht verliest of de zintuigen niet meer functioneren. Opeens krijg je dan problemen met slikken, zien of horen. Ook kun je schokjes, tintelingen of een doof gevoel in delen van je lichaam ervaren. Hier lijkt op het eerste gezicht een neurologische oorzaak aan ten grondslag te liggen, maar bij een lichamelijk onderzoek worden geen afwijkingen gevonden.

    Oorzaak
    Bij een conversiestoornis gaat er iets mis tussen je hersenen en de rest van je lichaam. Er ontstaat kortsluiting in je hoofd, bijvoorbeeld door stress of trauma. De hersenen vangen signalen niet goed op, waardoor er een tijdelijke storing ontstaat en lichamelijke functies uitvallen. Meestal kun je de klachten wijten aan de psyche: er is sprake van mentale overbelasting door conflicten, stress of trauma door een heftige ervaring.

    Confronterend proces
    Doordat klachten uit het niets opduiken en geen duidelijke verklaring lijken te hebben, is het moeilijk grip te krijgen op deze stoornis. Zo kun je te maken krijgen met onbegrip vanuit jezelf én je omgeving. Omgaan met je conversiestoornis kan dan ook erg lastig zijn. Allereerst is het belangrijk op zoek te gaan naar de oorzaak van de klachten. Dit proces kan erg confronterend zijn. Ook is het vaak moeilijk om te accepteren hoe je bent en waar je lichaam
    behoefte aan heeft. Professionele ondersteuning biedt dan uitkomst. Je krijgt dan hulp om je stoornis te accepteren en een nieuwe manier van leven te vinden waarmee je overprikkeling uit de weg gaat, zonder dat jezelf in de weg loopt. Mirjam Roemeratoe-Flipse van Praktijk Munay-Ki werkt voor de aanpak van een conversiestoornis onder andere met EMDR, waar ze goede resultaten mee behaalt.

    Praktijk Munay-Ki biedt hulp bij onder andere:
    – conversiestoornis
    – PTSS
    – depressie
    – angsten
    – trauma
    – rouw en verlies
    – stress en burn-out
    – dyslexie en dyscalculie
    – AD(H)D, autisme
    – beelddenken
    – pesten
    – verslaving (gamen, roken, alcohol, eetbuien, drugs)

    Verschillende methodes
    Afhankelijk van de cliënt en de klacht werkt Mirjam met verschillende methodes, zoals EMDR, ACT (Acceptance and Commitment Therapy), NLP, Re-Attach, Brain-Blocks, Systeemtherapie en PowerCoaching: een combinatie van psycho-educatie, cognitieve gedragstherapie en coaching.

    Voor jong en oud
    Mirjam werkt bij het Medisch Centrum Kinderplein (www.mckinderplein.nl) in Rotterdam en de provincie Zeeland, een multidisciplinair medisch centrum (artsenpraktijk) voor kwaliteit van leven, maar ook vanuit haar eigen praktijk in Middelburg. Bovendien is ze contactpersoon voor de lotgenotencontactgroep van de vereniging Impuls (AD(H)D) en Woortblind.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply